Beauty

Positief ouder worden met collageen

Collageen: we kunnen er niet omheen. Er zijn tal van producten op de markt die beloven je huid er stralender uit te laten zien. Maar, wat werkt er echt?

Beautydeskundige Maaike Dorsteen en cosmetisch arts Jeanette Hessels bespraken het vanochtend bij ons aan tafel.

Positief verouderen

Jeanette Hessels is gespecialiseerd in ‘positive aging’. Maar, wat betekent dat nou precies? “Ik ben nu al ongeveer twintig jaar cosmetisch arts en ben mij op een gegeven moment steeds meer gaan beseffen dat schoonheid niet alleen van buiten, maar ook van binnen komt,” vertelt ze. ‘Positive aging’ staat voor het proces waarbij je een positieve houding ontwikkelt rondom het ouder worden. Je voelt je goed over jezelf, zorgt dat je fit en gezond blijft en blijft vol in het leven staan terwijl je ouder wordt. Gezond zijn zie je niet alleen van buiten, maar voel je ook vanbinnen! Jeanette helpt ontzettend veel mensen hiermee.

Collageen

En, hoe draagt het ‘hot and happening’ collageen hieraan bij? “Ik adviseer mensen over leefstijl, voeding en een hormonale balans,” vertelt Jeanette, “en hier maakt het innemen van collageen suppletie ook deel van uit.” Collageen is een belangrijk eiwit in ons lichaam, waarvan de productie afneemt naarmate we ouder worden. Wat gebeurt er dan? Je huid wordt minder stevig en je verliest elasticiteit in je huid, maar ook bijvoorbeeld in je botten, spieren en gewrichten.  

Je leest er veel over, je hoort meningen van alle kanten: maar wat voor effect kan collageen nog meer hebben op je huid? Volgens Jeanette draagt collageen ook zeker bij aan het verminderen van rimpels en het krijgen van een strakkere huid. “Dat is ook de plek waar mensen meestal resultaat ervaren,” vertelt ze.

Supplementen

Onze beautyexpert Maaike is groot fan van collageen. Maar, door de collageen-bomen kan je soms het bos niet meer zien. Wat moet je zeker gebruiken? “Er bestaan veel collageenserums en crèmes die je beloven een stralende huid te bezorgen, maar collageen kun je eigenlijk niet alleen smeren. Een collageenmolecuul is te groot om door je huid helemaal bij de diepere huidlaag te komen waar het thuishoort. Daarom zou ik altijd aanbevelen om collageensupplementen te nemen, die van binnenuit hun werk doen.” Dit komt, omdat collageen vooral in de binnenste huidlaag voorkomt, de lederhuid. Daar zitten de vezels met collageen en elastine, die de stevigheid en elasticiteit van je huid bepalen. Serums smeren is altijd goed voor je huid, maar door supplementen te nemen kom je dus echt tot de kern.

Resultaten

Er wordt de laatste jaren veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van collageensupplementen. Onlangs is er weer een studie verschenen, waarbij de deelnemers in twee groepen verdeeld werden. De ene groep kreeg collageensupplementen, de andere groep een placebo. Na twaalf weken was er een significante verbetering zichtbaar van de groep die de supplementen gebruikte, van de huid rond de ogen en waren rimpels minder zichtbaar.

Wat merk je na het nemen van collageensupplementen? Dat verschilt per persoon. Bij iemand die veel in de zon heeft gelegen, zal de huid al wat meer beschadigd zijn. Of denk bijvoorbeeld aan leeftijd. Toch zal collageen van binnenuit altijd werken, of je het nou meteen kan zien of niet.

Maar, welke dan?

Er liggen ontzettend veel collageensupplementen in de schappen en Maaike heeft er ook al aardig wat uitgeprobeerd. Welke tipt ze ons vandaag? Een oude bekende, namelijk het anti-aging collageen complex van Revitaltrax. Voor dit supplement wordt er gebruik gemaakt van Verisol collageen. Dat is een nog kleiner collageenmolecuul dan het gemiddelde molecuul. Dit zorgt ervoor dat het beter kan worden opgenomen in je lichaam.  

Omdat collageen an sich al heel veel doet, zit in dit supplement niet al te veel extra ingrediënten. Wat er wel in zit verwerkt is zink, biotine en Ester-C. Zink en biotine dragen bij aan sterkere nagels en haren. Ester C is een sterke vorm van vitamine C, en zonder vitamine C wordt collageen niet opgenomen. Dus, een uitstekende transporteur! Vier ingrediënten, en meer dan dit heb je ook niet nodig.  

Ben je benieuwd geworden en wil je het collageensupplement van Revitaltrax uitproberen? Klik dan hier voor een leuke actie!