Gezondheid

Werk en de overgang: hoe combineer je dat?

Heb jij een opvlieger tijdens een belangrijke meeting? Of slecht geslapen, waardoor je heel erg moe bent overdag? Overgangsklachten komen en gaan, ook op je werk. Hoe ga je hiermee om en hoe maak je het bespreekbaar? Koffietijd gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur heeft tips.

Het kan knap lastig zijn, om op het werk om te gaan met de overgang. Opvliegers, slecht slapen, slecht kunnen concentreren. Zie dan maar eens te functioneren, wanneer je moe bent of om het uur een opvlieger hebt. Hoe maak je dit bespreekbaar bij je werkgever? Hetty Crèvecoeur, van Krachtvoer voor Vrouwen, geeft je een steuntje in de rug.  

Waar heb je behoefte aan?

Voordat je met je werkgever of bedrijfsarts in gesprek gaat, is het fijn om op papier te hebben wat je van het gesprek verwacht. Waar heb jij behoefte aan? De meeste werkgevers willen echt wel meedenken, maar hebben soms geen idee wat ze kunnen doen. Wat heb jij nodig? Misschien zijn het flexibelere werktijden, betere ventilatie, meer voorlichting of coaching. Schrijf het op!  

Neem iemand in vertrouwen

Met maar liefst 1,8 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang ben je zeker niet de enige die op het werk last heeft van overgangsklachten. Maar, toch praat je niet met iedereen even graag over de overgang. Er zijn natuurlijk bazen die het misschien niet serieus nemen, lacherig doen of waar je je niet vertrouwt voelt. Bekijk dan goed wie je het beste kan benaderen binnen je organisatie. Denk aan de bedrijfsarts, de vertrouwenspersoon of een van je naaste collega’s.  

Neem het serieus

Word je niet serieus genomen of krijg je niet de reactie die je nodig hebt? Laat het er dan niet bij zitten. Kijk welke personen je dan binnen je organisatie kan benaderen. Overgangsklachten zijn namelijk niet alleen voor jou vervelend, je werkgever zal het ziekteverzuim bijvoorbeeld ook zo laag mogelijk willen houden. Dus, het is je alleen maar te prijzen dat je het aangeeft en opzoek gaat naar mogelijkheden! Geef dus niet op als één iemand je niet serieus neemt, maar zoek het desnoods hogerop.  

Meer bemoedigende woorden van Hetty? Kijk dan de video hieronder.