Hobby

Aquareleffecten met brushpennen maken doe je zo!

Tekenexpert Anne heeft ons al veel geleerd over brushlettering, brushpennen én kleureffecten. Maar, wist jij dat je met je brushpennen ook mooie aquareleffecten kan maken? Mooi voor kaartjes, achtergronden van tekeningen of gewoon voor het leuke effect.

Brushpennen

De meeste brushpennen zijn op waterbasis. Maar, let even goed op welke pennen je gebruikt. Met sommige pennen, die gebasseerd zijn op alcoholbasis bijvoorbeeld, kan je geen mooie aquareleffecten mee maken. Kijk dus even goed of je brushpennen hebt die op waterbasis zijn. 

Aquareleffect maken

Je kan ze gebruiken zoals je al gewend was: gewoon met de pen op papier dus. Zet mooie dikke lijnen. Pak er een potje water bij met een penseeltje. Daarvoor is het dus wel belangrijk dat je papier gebruikt dat tegen een beetje water kan, zoals aquarelpapier. 

Maak het penseel nat en ga over de strepen heen. Op die manier maak je er een mooie aquarelkleur van. Heb je last van nog wat strepen? Ga er dan wat extra overheen. 

Mengen

Het leuke van aquarellen met brushpennen is, dat je de verschillende kleuren van de pennen kan mengen. Zet bijvoorbeeld donkerpaars op papier en zet daarnaast wat strepen met geel, oranje of groen. Hoe sneller je mengt met je penseel, hoe minder goed je de strepen van de pen ziet. Ga weer met je penseel over de kleuren heen en meng het zo door elkaar. Veeg wel je penseel af wanneer de kleur wat te donker wordt, anders zie je de lichtere kleuren niet meer. Zo ontstaan toffe overgangen.

Aquarelverf

Je kan je brushpennen ook goed gebruiken als een soort aquarelverf. Pak daarvoor een bordje en teken daarop met je brushpen een paar keer heen en weer. Zorg ervoor dat je aardig wat pigment op je bordje hebt. Pak dan je penseel met water en maak er op je bordje een papje van. Zo gebruik je jouw brushpeninkt als verf. Dat is ideaal om mooie achtergronden mee te maken!

Water = key

Nog een manier om te aquarellen met brushpennen: met een stukje plastic én schoon water. Dit zorgt voor een extra surprise effect. Pak een stukje plastic, groot genoeg voor op je papier. Pak een aantal kleuren die jij mooi vindt en zet daarmee wat strepen op het stukje plastic. Het is heel normaal dat het iets wegtrekt, dat komt helemaal goed. Met een schoon penseel leg je een aantal druppels op je papier. Zorg dat de druppeltjes mooi zichtbaar en rond blijven. 

Leg dan je plasticje met de inkt naar beneden op de parels water. Je zult zien dat het water onder het plastic begint te samen te vloeien. Help de inkt een handje door er zachtjes met je vingers op te drukken. Ben je tevreden? Haal dan je plastic ervan af. Zo creëer je een heel bijzonder, uniek effect. Ligt er nog te veel water op je papier? Dit kan je heel simpel weghalen door met een droog penseel het water te absorberen.

Resultaat

Door je brushpennen te gebruiken om aquareleffecten mee te maken, creër je hele bijzondere kleurovergangen. Dit staat ontzettend mooi op een kaartje, als achtergrond van jouw eigen quote. Wat ga jij er mee maken?

Benieuwd naar meer tips én het eindresultaat van tekenexpert Anne? Kijk dan de video hieronder!