Gezondheid

Insecten in je boterham of pasta

Insecten eten, sommigen moeten er niet aan denken en anderen wagen zich eraan. Toch zijn we het niet gewend in ons kikkerlandje. Welke insecten zijn nou precies eetbaar en wat zijn de voor- en nadelen? Lolkje de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum, vertelde ons er alles over!

Insecten eten

In Nederland zijn we het niet gewend om insecten te eten. Maar in sommige werelddelen zoals Azië, Afrika en Zuid-Amerika is het heel normaal. Wereldwijd staan er zelfs ruim 1.900 insectensoorten op het menu, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten.

De Europese Commissie heeft begin dit jaar toestemming gegeven dat de kleine meelworm en krekelmeel in ons eten verwerkt mag worden. Sinds vorig jaar zijn de gele meelworm, de treksprinkhaan en de huiskrekel al in onze voeding toegestaan. Het kan gebeuren dat deze insecten worden toegevoegd aan bestaande producten, zoals brood of pasta.

Voordelen

Volgens het Voedingscentrum zijn insecten rijk aan eiwitten. Qua voedingswaarde is de het gelijkwaardig aan vis, kip, rund of varkensvlees. Daardoor kunnen insecten dienen als alternatieve eiwitbron. Daarnaast zijn insecten duurzamer om te kweken dan vlees. Zo zetten insecten voeding efficiënter om in vlees dan varkens, kippen en runderen. Ook is er minder water en ruimte nodig om insecten te kweken. Daardoor is de uitstoot van broeikasgassen lager.  

Nadelen

Er kunnen ook nadelen zitten aan het eten van insecten. Mensen die een schaal- of schelpdierenallergie hebben of allergisch zijn voor huisstofmijt, zijn soms ook allergisch voor insecten. Daarom is het belangrijk om de etiketten van boodschappen te controleren. Als er insecten in een product zijn verwerkt moet dat duidelijk in het Nederlands op het etiket vermeld staan.  

Meer weten?

Het Voedingscentrum houdt de laatste ontwikkelingen over het eten van insecten nauwlettend in de gaten. Zij geven onder andere voorlichting hierover op hun website. Wil je dus meer weten? Ga naar Voedingscentrum.nl

Welke insecten liggen vanavond op jouw bord?