Vrije tijd

Eén van de beste cadeaus, en het kost niks!

Wat gezellig dat je de tijd neemt om op onze site kijken! Het is vandaag nationale complimentendag en dat laten we niet aan ons voorbij gaan. Want hoe leuk is het om een ander blij te maken met een mooi compliment. Het kost niks en heeft soms meer impact dan een materieel cadeau. Laten we samen kijken naar alles wat een compliment te bieden heeft.

Waarom deze dag?

Op 1 maart is het nationale complimentendag en is er extra aandacht voor het tonen van waardering richting je naasten. In 2003 werd deze dag voor het eerst gehouden, het initiatief kwam van Hans Poortvliet. Hij is ook schrijver van ‘Het Grote Complimentenboek’. Hij gaf als voornaamste reden dat veel werknemers zich niet gewaardeerd voelen en daardoor in sommige gevallen zelfs ontslag nemen. Dat is natuurlijk zonde! Al helemaal wanneer het tegendeel waar is. Het kan daarom geen kwaad om waardering naar iemand te uiten. Dus vertel je man, zoon, dochter, broer, zus of vriendinnen vandaag vooral wat ze voor je betekenen en schroom natuurlijk niet om dit vaker te doen!  

Let daarbij wel op dat het een inhoudelijk en gemeend compliment is. Wanneer je hetzelfde compliment rondstrooit, kan dit ook werken als een boemerang en dus juist tegen je werken. Een compliment hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het draait voornamelijk om persoonlijke aandacht en het uitspreken van je waardering.  

Impact van een compliment

Wist je dat het krijgen van een compliment ervoor zorgt dat je dopamine aanmaakt? Hierdoor krijg je dus een positief én gelukkig gevoel. Ieder mens voelt namelijk de behoefte om erkend te worden. Wanneer je een compliment ontvangt kan dit ook bijdragen aan de connectie met anderen. Het kan ook voor de gever van het compliment positieve effecten hebben. Wanneer de ontvanger duidelijk blij is met het gekregen compliment zorgt dit bij de gever voor meer serotonine en oxytocine. Dit zijn beide gelukshormonen die er op zijn beurt voor zorgen dat beide partijen dichter tot elkaar komen. Een compliment geven kan dus zeker geen kwaad! We wensen je vandaag vooral een positieve en complimenteuze dag!