Eten & Drinken

De nationale week zonder vlees én zuivel bij Koffietijd!

Het is tijd voor verandering! Van 6 t/m 12 maart is het de nationale week zonder vlees én zuivel. Ook bij Koffietijd doen we mee. Het is beter voor mens, dier en klimaat. En, geen vlees en zuivel betekent natuurlijk niet op een houtje bijten.

Waarom is deze week belangrijk?

Het eten van minder vlees en zuivel heeft veel positieve gevolgen voor mens, dier en klimaat. Wist je dat als je deze week meedoet je 193 liter water en 80 kilometer autorijden bespaart. Dat is heel wat! Het is namelijk 18% minder water en 41% minder co2 uitstoot aan autorijden, dan iemand die wel vlees en zuivel eet deze week. Tijdens de week kun je natuurlijk gewoon kiezen voor een vlees- of zuivelvervanger: denk aan vega burgers, falafel en allerlei soorten melk. Je hoeft deze week dus geen honger te leiden of minder te eten. Het is juist een kans om je horizon te verbreden en nieuwe dingen te proberen.  

Niet alleen het klimaat, maar ook dieren zullen je dankbaar zijn. Als je deze week geen vlees eet, bespaar je tot wel 834 gram aan dierenvlees. Dat is bijna een hele kilo per persoon! Er wordt natuurlijk niet direct verwacht dat iedereen na deze week veganistisch wordt, maar één dag per week geen vlees of zuivel eten maakt al een heel verschil!

Én zuivel?

Dat het eten van vlees een impact heeft op ons klimaat, is iets waar we niet meer omheen kunnen. Wat veel mensen niet weten is dat zuivel óók gevolgen kan hebben. Dat is de reden dat het sinds 2022 én zuivel is, in plaats van enkel de week zonder vlees. Gelukkig hebben we talloze vervangende opties voor zuivel. Cashewmelk, havermelk, amandelmelk, sojamelk, kokosmelk en zo zijn er nog wel een paar. Je kan dus eindeloos proeven wat voor jou de beste vervanger is. Ben je geïnspireerd om deze week mee te doen? Dan vind je hieronder heerlijke gerechten die je zonder vlees en zuivel op tafel kunt zetten!

We helpen je een eindje op weg

Om het je niet te moeilijk te maken hebben we hier alvast een aantal heerlijke gerechten zonder vlees en zuivel. 

Deze week zal er ook in de keuken vlees- en zuivelvrij gekookt worden. Genoeg keuze dus, wij doen in ieder geval mee, jij ook?