Gezin

Een grote verrassing voor Stichting KiKiD

Als tiener giert er allerlei spanning door je lichaam en spoken allerlei gedachtes door je hoofd. Je eerste vriendje of vriendinnetje, je eerste drankje en je veranderende lichaam. Er gebeuren een hoop veranderingen, maar om erover te praten blijkt nog knap lastig te zijn. Daar brengt Stichting KiKiD verandering in door met hun educatieve voorstellingen het gesprek aan te gaan. Om dit werk verder uit te breiden schenkt de Nationale Postcode Loterij Stichting KiKiD een eenmalige bijdrage van 400.000 euro!

In Koffietijd vertelt oprichter en directeur Janine de Ridder over de verschillende projecten en de kracht van hun voorstellingen. Janine heeft jongerenexpert Camila meegenomen. Zij vertelt hoe het is om het gesprek met jongeren aan te gaan. En wij hebben een leuke verrassing voor hen!   

Een bekend begrip onder scholieren 

Stichting KiKiD is in 2007 door Janine in het leven geroepen, omdat zij merkte dat er geen educatie-aanbod was over seksualiteit wat jongeren bereikte. Zij ontwikkelde een lespakket met een educatieve voorstelling over seksueel grensoverschrijdend gedrag én dit bleek een schot in de roos te zijn. Inmiddels bestaat KiKiD 15 jaar en is het uitgegroeid tot een bekend begrip onder scholieren. Het lesaanbod kaart allerlei thema's aan die spelen in de belevingswereld van jongeren. Denk hierbij aan seksualiteit & relaties, sociale media, drankgebruik en geld.   

Educatieve voorstellingen 

De verschillende thema's zijn het onderwerp van de educatieve theatervoorstellingen. Iedere voorstelling bestaat uit vier à vijf scènes. Deze scènes zijn gebeurtenissen waar jongeren zich in kunnen herkennen. Denk aan situaties, waarin je onder groepsdruk wordt gedwongen om te drinken, terwijl je dit niet wilt. Of een situatie waar je een klasgenoot gepest ziet worden. Je kijkt toe en wilt eigenlijk ingrijpen, maar durft dit niet. Na iedere scène volgt een stelling. Aan de hand van de stelling gaan de leerlingen met elkaar in gesprek.   

De kracht van jongerenexperts 

De voorstellingen worden gespeeld door jongerenexperts. Dit zijn jongeren tussen de 18 en 24 jaar oud. Zij spelen de verschillende scènes, maar begeleiden ook de groepsgesprekken. Het is aan de jongerenexperts de taak om een veilige én open ruimte te creëren waar de leerlingen met elkaar het gesprek aan durven te gaan. Door de inzet van deze jongeren kunnen leerlingen zich makkelijker in hen herkennen en durven zij hun stem te laten horen.   

Een grote verrassing

De voorstellingen worden op dit moment voornamelijk gespeeld op middelbare scholen, maar er lopen ook pilots op basisscholen. Stichting KiKiD droomt ervan om basisscholen vast toe te kunnen voegen aan hun aanbod. En deze droom is vandaag werkelijkheid geworden! Zij zijn in Koffietijd door Loretta en Quinty namens de Nationale Postcode Loterij verrast met cheque ter waarde van 400.000 euro. Met dit bedrag kunnen zij hun programma's bij basisscholen uitrollen. Een enorme verrassing!