Cultuur

We hebben Internationale Vrouwendag hard nodig!

Het is vandaag weer Internationale Vrouwendag! Bij Koffietijd gaat dat natuurlijk niet onopgemerkt. We hebben zoveel prachtige vrouwelijke kijkers en lezers waar we stuk voor stuk blij mee zijn. Elk jaar heeft deze dag een thema en dit jaar is dat: onbeperkt leefbaar.

Nog steeds hard nodig

We denken misschien vooruitgang geboekt te hebben rondom gelijkheid, helaas blijkt het tegendeel waar. In 2019 kwam Nederland op de wereldranglijst gendergelijkheid op nummer 11 te staan. Daarbij kregen we te horen dat deze kloof alleen maar schijnt te groeien. Waarom gaan we dan niet vooruit? Vrouwen hebben nog steeds last van huiselijk geweld, zwangerschapsdiscriminatie en ongelijke behandeling. Vaak zijn dit soort onderwerpen slecht besproken en hierdoor wordt de situatie ook niet beter. Daarbovenop krijgen vrouwen nog steeds aanzienlijk minder betaald dan de man. Ook missen we meer vrouwen in de politiek, hoewel hier wel progressie is geboekt, is het nog niet waar het moet zijn.  

Vorig jaar kregen we de schokkende cijfers te zien van femicide in Nederland. Elke 8 dagen wordt er in ons land een vrouw vermoord! Vrouwen zijn dus nog steeds te regelmatig slachtoffer van machtsmisbruik van mannen. Laat dit soort cijfers een opening zijn om het gesprek te starten. Hiervoor zijn dagen zoals Internationale Vrouwendag heel belangrijk. Als vrouwen staan we samen sterk!  

Onbeperkt leefbaar

Helaas kennen we op dit moment veel dieptepunten in de samenleving. Woningtekort, personeelstekort, pandemie, geweld tegen vrouwen en enzovoorts. Al deze dingen zorgen ervoor dat onze leefomgeving beperkter wordt en voelt. Het thema van deze vrouwendag luidt dan dus ook: onbeperkt leefbaar. Want hoe draaien we dit om? Vrouwen en mannen moeten samen de omgeving weer onbeperkt leefbaar maken. Met dit thema is er hoop op actie. Op zowel sociaal, zakelijk en politiek vlak moeten er oplossingen komen zodat iedereen onbeperkt van het leven kan genieten. Vier daarom vooral vandaag (en alle andere dagen) de vrouw en alles wat ze te bieden heeft!