Cultuur

Plan International organiseert wandel event in de Nacht Tegen Seksueel Geweld

Al jaren lang zijn meisjes en jonge vrouwen over heel de wereld dagelijks slachtoffer van ongewenste intimidatie en seksueel misbruik. Uit een nieuw onderzoek van Plan International komen schrikbarende cijfers naar voren. Zo blijkt dat 6 op de 10 meisjes en jonge vrouwen in Nederland beperkt worden in hun vrijheid, mede doordat ze zich niet veilig voelen in hun omgeving. Om hier verandering in te brengen komt Plan International in actie.

Het onderzoek  

Plan International zet zich wereldwijd in voor bovengenoemde problematiek. Onlangs deden zij onderzoek naar de veiligheid op straat hier in Nederland, uitgevoerd onder meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 25 jaar. De cijfers lieten zien dat de bewegingsvrijheid tot op heden niet op het niveau is waar het zou moeten zijn. Meer dan de helft van de participanten gaf aan bepaalde plekken te vermijden, omdat ze hier eerder seksueel ongewenst gedrag hebben ervaren of er bang voor zijn. Daarnaast geeft 89% aan ooit lastig gevallen te zijn op straat en kreeg 46% seksueel getinte opmerkingen te horen op straat. De resultaten laten zien dat er nog veel werk aan de winkel is om de bewegingsvrijheid van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren. Het is tijd voor actie! 

Nacht Tegen Seksueel Geweld  

In de nacht van 11 op 12 maart vindt de Nacht Tegen Seksueel Geweld plaats. Een avond waar aandacht wordt gevraagd voor seksuele intimidatie en uitbuiting van meisjes en jonge vrouwen. Tijdens een 20 kilometer lange tocht door Rotterdam, leer je via virtuele verbindingen vrouwen kennen over de hele wereld, ieder met hun eigen verhaal en ervaring. Met deze wandeling laat Plan International zien hoe meisjes en jonge vrouwen geraakt worden en wordt er op een mooie manier geld opgehaald om dit wereldwijde probleem tegen te kunnen gaan.  

De Nacht Tegen Seksueel Geweld is dit jaar helaas al uitverkocht. Maar wil jij je al aanmelden voor de loop van volgend jaar? Dat kan! Klik hier voor meer info.  

Wereldwijde problematiek  

In landen waar de omstandigheden niet optimaal zijn door natuurrampen, pandemieën of oorlog, worden de situaties vaak nóg onveiliger. Zo ook in Kenia, waar de extreme droogte inmiddels is uitgeroepen tot een nationale ramp. Door het gebrek aan eten, water en geld verkopen meisjes hun lichaam in ruil voor goederen. Een schrijnend voorbeeld wordt vertelt door de 15-jarige Halima uit Kenia: “Om te overleven nemen sommige meisjes en vrouwen extreme beslissingen. Het gebrek aan water en eten drijft meisjes tot het uiterste. Sommige meisjes zijn soms nog maar 11 of 12 jaar oud.”.

Om deze verhalen tot een einde te brengen strijdt Plan International met man en macht voor een wereld waarin meisjes en jongens gelijk behandeld worden. De organisatie voert actie in meer dan 75 landen in het Midden-Oosten, Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Dit doen zij doormiddel van grootschalige projecten die mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij mogelijk worden gemaakt.