Gezondheid

Hoe zit het met jouw kennis over de hersenen?

Wist je dat je je hersenen nodig hebt om verliefd te worden? En dat je hersenen ervoor zorgen dat je blijdschap kunt voelen? De hersenen zijn de drijvende motor achter ons bestaan. Maar gek genoeg zijn veel mensen zich daar niet bewust van. Om dit te veranderen start vandaag de jaarlijkse ‘Brain Awareness Week’ van de Hersenstichting.

In Koffietijd vertelt Koko Beers, neuropsycholoog bij de Hersenstichting over het belang van de hersenen, want het blijkt dat dit belang door veel mensen wordt onderschat. Hoe staat het met onze eigen kennis? Loretta en Patrick worden op de proef gesteld.

Brain Awareness Week

Vandaag start de Brain Awareness Week. Deze week staat volledig in het teken van de werking van onze hersenen en het belang ervan. De hersenen zijn namelijk de motor van al onze gedachtes en handelingen. Zo kun je dankzij je hersenen onder andere herinneringen ophalen, verliefd worden, blijdschap voelen, knipperen met je ogen en stappen zetten. Bij alles wat je doet, heb je jouw hersenen nodig. Maar uit onderzoek blijkt dat zestig procent van de Nederlanders in grote mate niet weet wat hun hersenen doen en waar zij dagelijks bij betrokken zijn. Terwijl juist deze kennis essentieel is. Want als je weet hoe je hersenen werken, kun je op tijd ingrijpen bij mogelijke schade of mogelijke schade zelfs voorkomen.

Kennis over de hersenen

Met onze kennis is het dus niet al te best. Maar hoe zit het met de kennis van Koffietijd? In de aflevering zijn Loretta en Patrick op de proef gesteld. Zij kregen drie stellingen voorgelegd, waaronder 'Stress is nuttig voor je brein' en 'Het mannenbrein is even groot als het vrouwenbrein'. Is dit een feit of een fabel? Zo’n vraag beantwoorden is makkelijker gezegd dan gedaan... Klik hier om je eigen kennis op de proef te stellen en kom erachter hoeveel jij weet over de hersenen. 
 
Mede dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij kan de Hersenstichting meer onderzoek doen naar de hersenen.