Entertainment

Een nacht om nooit te vergeten: de Oscars 2023

Voor de cast en crew van de film ‘Everything Everywhere All at Once’ was het vannacht écht een nacht om nooit te vergeten. De film ging er met maar liefst 7 gouden beeldjes vandoor. Wie wonnen er nog meer een Oscar?

Van zondag- op maandagnacht vonden de Oscars van 2023 plaats in Los Angeles, Californië. Alle grote sterren kwamen er in hun mooiste outfits op af, want naar deze awardshow wordt het meeste uitgekeken!

Everything Everywhere All at Once

De ‘beetje rare’, arthouse film met Marvel elementen werd voor de Oscars elf keer genomineerd. Ze wisten maar liefst zeven van de elf beeldjes binnen te slepen, waaronder die voor beste film, regie, scenario en montage. Actrice Michelle Yeoh kreeg het beeldje voor beste actrice, Jamie Lee Curtis en Ke Huy Quan hadden de beste bijrollen. Yeoh gaf een emotionele speech, waarin ze vooral vrouwen op het hart probeerde te drukken om nooit hun dromen op te geven.  

De film is precies wat de titel zegt: alles tegelijk. Humoristisch, emotioneel, raar, groot, alledaags, herkenbaar, gekkigheid en normaliteit: het gaat alle kanten op, maar heeft toch een duidelijk verhaal. Dat de film zoveel Oscars binnen zou slepen was te verwachten, ook bij de SAG Awards, Golden Globes en Critic’s Choice Awards sleepten ze award naar award binnen.

The Whale

De bijzondere film ‘The Whale’, over literatuurdocent Charlie, die zichzelf doelbewust dood lijkt te eten, viel ook in de prijzen. Hoofdrolspeler Brendan Fraser won de Oscar voor beste acteur voor deze comebackrol. Het duurde hem elke dag vier uur de tijd om in zijn ‘fat suit’ te komen. Ook won de film de Oscar voor de categorie ‘make-up en haar’.  

Internationale favoriet

De Duitse oorlogsfilm ‘All Quit on the Western Front’ (oftewel ‘Im Westen Nichts Neues’) was met negen nominaties al een van de grote favorieten op het internationale front. De film heeft de verwachtingen waargemaakt en maar liefst vier Oscars binnengesleept, waaronder Beste Internationale Film.

In memoriam

Tijdens deze feestelijke avond, wordt er ook naast al het goede nieuws stilgestaan bij hen die het afgelopen jaar zijn overleden. Geliefd acteur John Travolta kondigde vannacht het in Memoriam-optreden van Lenny Kravitz aan. Zijn goede vriendin en tegenspeelster in Grease Olivia Newton-John overleed in 2022 en zij werd ook herdacht. Travolta stond daar dan ook, met tranen in zijn ogen, even bij stil. “Ze hebben ons laten lachen, hebben onze harten geraakt en zijn goede vrienden geworden,” zei hij, “aan wie we altijd hopelessly devoted zullen zijn.”

Muziek

Tijdens de avond wordt er natuurlijk ook genoten van muzikale optredens. Dit jaar was het een topjaar voor de aanwezigen: zowel Rihanna als Lady Gaga betraden het podium. Ze zongen hun eigen genomineerde nummers: Lady Gagy zong ‘Hold My Hand’ uit de film ‘Top Gun: Maverick’ en Rihanna zong haar lied ‘Lift Me Up’ van ‘Black Panther: Wakanda Forever’. Wat opviel? Rihanna’s babybump natuurlijk.

Alle winnaars nog een keer op een rijtje:

Beste film

Everything Everywhere All at Once

Beste actrice in een hoofdrol

Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once)

Beste acteur in een hoofdrol

Brendan Fraser (The Whale)

Regie

Dan Kwan and Daniel Scheinert (Everything Everywhere All at Once)

Beste actrice in een ondersteunende rol

Jamie Lee Curtis (Everything Everywhere All at Once)

Beste acteur in een ondersteunende rol

Ke Huy Quan (Everything Everywhere All at Once)

Kostuumdesign

Black Panther: Wakanda Forever

Beste geluid

Top Gun: Maverick

Beste filmmuziek

All Quiet on the Western Front / Im Westen Nichts Neues (Hauschka/Volker Bertelmann)

Beste script (aangepast scenario)

Women Talking

Beste script (origineel scenario)

Everything Everywhere All at Once

Beste korte film (live action)

An Irish Goodbye

Beste korte film (geanimeerd)

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse

Beste original song

Naatu Naatu – M.M. Keeravani, Chandrabose (RRR)

Beste documentaire

Navalny

Beste korte documentaire

The Elephant Whisperers

Beste internationale inzending

All Quit on the Western Front / Im Westen Nichts Neues (Duitsland)

Beste film (geanimeerd)

Guillermo del Toro’s Pinocchio '

Beste make-up en haar

The Whale

Productiedesign (decorontwerp)

All Quiet on the Western Front / Im Westen Nichts Neues

Beste filmbewerking/montage

Everything Everywhere All at Once

Beste cinematografie

All Quiet on the Western Front / Im Westen Nichts Neues

Beste visual effects

Avatar: The Way of Water