Gezondheid

Vandaag vieren wij Wereld Downsyndroomdag!

Vandaag is het Wereld Downsyndroomdag. Tijdens deze dag worden wereldwijd mensen met syndroom van down gevierd én wordt er stilgestaan bij de impact op hun leven. Zo’n diagnose kan namelijk je wereld op zijn kop zetten. Bas van der Wal en Mirjam Klerks delen openhartig hun verhaal.

Muzikant Bas van der Wal en zangeres Mirjam Klerks leerden elkaar in 2013 kennen in de North Sea Jazzclub in Amsterdam. De toon was direct loepzuiver, want de twee werden tot over hun oren verliefd. Hun geluk kon niet op toen zij in 2016 in verwachting waren van een zoontje.

Een onverwachte wending 

Na een onbezorgde zwangerschap werd hun zoontje Emanuel Prince geboren. Een eerbetoon aan de zanger Prince, Mirjam haar idool. Vanaf het eerste moment dat Mirjam Emanuel in haar armen nam, wist ze dat er iets niet klopte. Zo vertelt Mirjam: ''Toen ik hem in zijn ogen keek, wist ik meteen dat er iets mis was. Ik duwde dit gevoel van mij af en durfde het niet uit te spreken''. Het stel kwam met hun pasgeboren zoontje in een medische molen terecht, totdat een week later hun vermoedens werden bevestigd. Emanuel heeft het syndroom van down.  

Het stel moest leren om dit nieuws een plekje te geven. Mirjam zag haar roze wolk instortte en voelde een hoop frustratie en boosheid naar de buitenwereld toe. Bas voelde alsof de situatie voorbestemd was. Zo vertelt hij: ''Vanaf het eerste moment dat ik Emanuel zag, wist ik het. Hij is mijn zoon. Hij heeft het goed getroffen.'' Bas en Mirjam omarmden de situatie en pakten vol liefde de zorg voor Emanuel op.

Door muziek verbonden 


Nadat het gezin hun draai heeft gevonden, volgde er opnieuw een kinderwens. Bas en Mirjam gunden Emanuel een maatje om mee op te groeien. Boven hun eigen verwachting werd Mirjam al snel zwanger. Om niet nogmaals overvallen te worden, besloot het stel om de NIPT-test uit te voeren. Met deze test kan onderzocht worden of er aanwijzingen zijn dat het kind downsyndroom heeft. Ondanks dat alles en iedereen welkom was, was de positieve uitslag een last van Bas en Mirjam hun schouders.


Na een zorgeloze zwangerschap volgde de geboorte van hun zoontje Ravi. Het stel kon hun geluk niet op, maar na enige tijd merkten Bas en Mirjam dat Ravi zich niet ontwikkelde als zijn leeftijdsgenootjes. Het stel stapte opnieuw een medische molen in en na één jaar werd bekend dat ook Ravi een beperking heeft. Hun leven stond opnieuw op zijn kop.

De afgelopen jaren is Bas en Mirjam hun wereld flink door de war geschud met de zorg over hun twee hulpbehoevende kinderen. Met liefde bezorgt het stel de kinderen een zo zorgeloos mogelijke opvoeding, maar dit maakt het niet minder zwaar. Om hun emoties en gevoelens een plekje te kunnen geven is muziek een echte uitlaatklep. Door middel van zingen en schrijven kan het stel hun ei kwijt. Ben jij benieuwd naar hun verhaal?  Op 31 mei, 1 en 2 juni staan zij met hun voorstelling Nothing Down About It’ in het Tapas Theater in Amsterdam.

Dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij kunnen organisaties als HandicapNL zich blijven inzetten voor mensen met het syndroom van down.