Waarom vindt de Ramadan plaats? En, wat mag je nog wel tijdens deze vastenperiode? De redactie van Koffietijd zocht het voor je uit.
Ieder jaar is er voor Moslims een maand van vasten tijdens de Ramadan. Alleen vindt dit niet op een vast moment plaats. Als je kijkt naar de Islamitische kalender dan zie je dat de heilige vastenmaand begint in de negende maand. Volgens hun maankalender heeft het jaar 355 dagen, terwijl ons kalenderjaar 365 of 366 dagen heeft. Hierdoor varieert de start van de Ramadan van jaar tot jaar.
Op het moment dat de maan de vorm van een sikkel aanneemt, is de Ramadan van start gegaan. Verwacht wordt dat dit op donderdag 23 maart plaatsvindt. Tijdens de periode van ongeveer 29 of 30 dagen mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap hebben. Zelfs kauwgom of een pepermuntje mag niet gegeten worden.
Er zijn uitzonderingen voor sommige mensen tijdens deze periode. Mensen die heel ziek, heel oud of zwanger zijn hoeven niet mee te doen. Daarnaast hebben vrouwen die borstvoeding geven of ongesteld zijn geen verplichting.
Als laatste hoeven mensen die lichamelijk zwaar werk doen of op reis zijn ook niet te vasten. Zij kunnen de vastenperiode op een later moment inhalen. Mocht dit niet lukken, dan kunnen ze een ‘Fidya’ plegen. Dit is het schenken van geld aan de armen.
In de periode dat moslims vasten eren zij Allah. Zij bedanken hem voor alles wat Hij hen heeft gegeven. Tevens wordt de periode van het vasten gezien als een manier om de ziel te zuiveren.
Om na zonsondergang te eten en drinken hebben de moslims een bepaald ritueel. Dit verschilt per land. Profeet Mohammed brak het vasten met dadels en een glas melk of water. Vervolgens volgt de ‘Iftar’. Dit is het moment dat het vasten wordt onderbroken, na zonsondergang.
Wist je trouwens dat tijdens de Ramadan, moslims elkaar begroeten met ‘Ramadan Mubarak’. Wat betekent ‘gezegende ramadan’. Tijdens het Suikerfeest verandert dit naar ‘Eid Mubarak’ wat ‘gezegend feest’ betekent.
Na een maand te hebben gevast is het wachten op de nieuwe maan. Op het moment dat ergens in de wereld deze maan te zien is, eindigt de Ramadan. Waarschijnlijk begint het Suikerfeest dit jaar op donderdag 20 april of vrijdag 21 april. Het feest begint zoals gewoonlijk met een gebed en zal daarna overgaan tot een drie dagen festijn. Waarin veel wordt gegeten en familie bij elkaar over de vloer komt om te vieren dat ze de vastenperiode hebben volbracht.
En nadat de vastenmaand voorbij is, is het wachten tot het volgende jaar. Nog 355 dagen te gaan! Voor iedereen die meedoet: heel veel succes, Ramadan Mubarak!