Groen

Vergroening is niet alleen mooi, maar ook duurzaam

Heb jij groene vingers? Dat is mooi, want van 4 t/m 10 april is het de Week van de Groene Tuin! Tijdens deze week staat vergroening van tuinen, balkons en straten centraal. Op deze manier creëer je voor jezelf een mooie en rustgevende omgeving én draag je bij aan biodiversiteit en klimaat. Hoe fijn is het om tijdens de zomer in een prachtige bloeiende tuin te zitten?!

Stimuleer biodiversiteit

Wat is biodiversiteit precies? Biodiversiteit houdt in dat er veel verschillende soorten van leven zijn. Denk hierbij aan insecten en dieren. Door een groene omgeving te creëren, lok je meer insecten en dieren aan en stimuleer je biodiversiteit. Neem bijvoorbeeld de bij, die al jaren langzaam in getallen achteruitgaan. Door meer bloemen in je tuin of op je balkon te plaatsen, zorg je dat er mee leefomgeving is voor de bij. Ook vogels en egels zullen vaker van de partij zijn in een groene tuin.  

Het is dus belangrijk om de natuur een handje te helpen en de tegels vaker weg te laten. Mocht je nou een steuntje in de rug nodig hebben, op onze site vind je meerdere artikelen en video’s van onze groenexpert Floor Korte, hierin geeft ze uitgebreid tips voor het vergroenen van je leven!

Hoe start je een moestuin? 

Samen met het klimaat vooruit

Helaas worden hitte, droogte en wateroverlast steeds meer een onderdeel van ons leven wegens klimaatverandering. Vergroening kan helpen als voorbereiding op deze gevolgen. Zo is het in de zomer koeler in een groene tuin dan in een tuin met tegels. Niet heel vervelend wanneer je met 33 graden buiten wil zitten. Ook wateroverlast zal minder heftig zijn. De bloemen, planten en bomen nemen namelijk heel wat water op. Eigenlijk werken ze als een natuurlijk afvoersysteem. Daarbij houden ze grond vochtiger wanneer er een drogere periode is.  

Om het verbruik van veel water te verkomen tijdens droogte is er een oplossing. Door het plaatsen van een regenton kan je bijvoorbeeld veel water opvangen. Op deze manier hoef je in drogere tijden niet constant de kraan open te draaien, maar kan je jouw prachtige groene tuin water geven uit de ton. Schroom dus niet en ga nu het zonnetje begint te schijnen in de tuin aan de slag!