Podcast

PODCAST: "Raak niet in paniek, zorg voor een goed gesprek met je kind"

Het gaat niet goed met de mentale gezondheid van jongeren en daar maakt onze London zich zorgen over. Daarom was tijdens zijn show hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren te gast. Hij praatte ons bij over dit belangrijke onderwerp. Want nu corona weg is, lijkt de mentale gezondheid van veel jongeren niet beter te worden. Maar waarom?

Vermeieren kan in elk geval één reden bedenken. En dat is dat de afgelopen jaren de prestatiedruk onder jongeren enorm is toegenomen. "Als mensen geen goud halen, maar juist zilver dan denkt men als snel dat ze 'het niet goed hebben gedaan'," vertelt Robert. Mensen krijgen hierdoor veel sneller stress.

Maar ook in de zorg neemt de druk erg toe. Veel meer jongeren vragen om hulp en moeten steeds langer wachten. Tegenwoordig staan jongeren steeds langer op een wachtlijst. Om de druk te verminderen hebben behandelaren steeds minder cliënten. "Je zorgt ervoor dat misschien de druk op het moment afneemt, alleen de wachtlijsten voor deze jongeren worden langer en steeds groter."

Welke signalen geeft een jongere met een slechte mentale gezondheid? En, wat kunnen we er tegen doen? 

Beluister het hele gesprek hier.