Cultuur

Jeangu Macrooy geeft dit jaar Vrijheidscolleges 

Zanger Jeangu Macrooy is een van de sprekers van de Vrijheidscolleges 2023. Dit jaar zijn de Vrijheidscolleges gestart op dinsdag 4 april tijdens de Meet-Up in Middelburg waar 400 jongeren kwamen om na te denken en te praten over ‘vrijheid’ met de Vrijheidsstrijders 2023.  

Jeangu was te gast in Koffietijd en vertelde over zijn rol als vrijheidsstrijder voor de Vrijheidscolleges en hoe zijn eerste college verlopen is. 

Vier vrijheden van Roosevelt 

In de weken vóór 5 mei en op 5 mei zelf zijn de Vier Vrijheden van Roosevelt de aanleiding voor debat en verdieping, waarbij er Vrijheidscolleges worden georganiseerd. De visie van de Amerikaanse president blijft op deze manier actueel. De Vier Vrijheden waren niet alleen bedoeld voor bewoners binnen de VS, maar voor de hele wereld.

De Vier Vrijheden van Roosevelt luiden als volgt: 

- Vrijheid van meningsuiting, de beste verdediging tegen aantasting van de democratie; 
- Vrijheid van godsdienst, ons wapen tegen onverdraagzaamheid en fanatisme; 
- Vrijheid van gebrek, de belofte om hongersnood, armoede en epidemieën uit te roeien; 
- Vrijheid van vrees, een vrijheid die afhankelijk is van collectieve veiligheid, een begrip dat door de VS binnen de Verenigde Naties wordt uitgedragen. 

In Roosevelts wereld heeft ieder mens het recht zijn mening uit te dragen, mag ieder mens een god aanbidden op de manier zoals hij wil, moet ieder mens gevrijwaard blijven van angst en onderdrukking en moet ieder mens gevrijwaard zijn van gebrek en honger. Vandaag de dag kan iedere generatie een eigen invulling geven aan deze Vier Vrijheden, zo ook Jeangu.   

Jeangu Macrooy 

De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid. Jeangu's vrijheidscollege gaat over de herdenking van de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden, en de enorme impact die het Nederlandse slavernijverleden nog steeds heeft voor veel mensen van kleur vandaag de dag. Toen hij negen jaar geleden vanuit Suriname naar Nederland kwam om te studeren, merkte hij dat Nederlanders erg weinig wisten van deze geschiedenis. Waarom wordt Keti Koti bijvoorbeeld gevierd? Hij denkt als je de geschiedenis begrijpt, dat je dan ook beter de problemen die er nu zijn begrijpt. Jeangu wisselt de colleges af met nummers die goed bij het thema aansluiten zoals ‘Birth of A New Age’ en ‘Gold’.  

De Vrijheidscolleges worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds, en daarmee ook door deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Naast de Vrijheidscolleges is Jeangu Macrooy vanaf 28 april op verschillende plekken in Nederland te zien en te horen met zijn Summer Moon tour.