Acties

Koningspelen al tien jaar lang een groot succes

“Doe je handen maar omhoog en zwaai van links naar rechts”. Zo begon het nummer waarmee de allereerste Koningspelen in 2013 werd ingeluid. Dit jaar bestaan de Koningspelen 10 jaar en in de afgelopen jaren is er een hoop veranderd.

Waarom zijn de Koningspelen ooit bedacht? En, hoe zijn de Koningspelen in het afgelopen decennia veranderd? De redactie van Koffietijd zocht het voor je uit.  

‘Bewegen is gezond’

Toen Willem-Alexander in 2013 het stokje overnam van prinses Beatrix, begonnen de koningsjaren voor Koning Willem-Alexander. Om goed te vieren dat Willem-Alexander koning was geworden, werden de Koningspelen in het leven geroepen.  

Naast dat het sportieve Oranjefeest in het leven is geroepen voor de inhuldiging van onze koning. Heeft het ook een heel ander doel. Koning Willem-Alexander vindt het heel belangrijk dat kinderen in het basisonderwijs en ook hun ouders, goed ontbijten en samen actief bewegen. Maar vooral dat ze het sporten samen met hun vriendjes en vriendinnetjes leuk vinden.  

Koekhappen

De Koningspelen zijn natuurlijk in het leven geroepen door onze koning om kinderen meer in beweging te krijgen. En dat hoefde de koning niet twee keer te vragen. De scholen bedachten namelijk allerlei leuke activiteiten waardoor de kinderen gezellig met elkaar konden bewegen.  

Zo kwamen de echte oudhollandse spelletjes aan bod, hadden scholen grote stormbanen geregeld, namen echte ridders het op tegen de leerlingen, konden kinderen oefenen op fitnessapparatuur en basisschool Sterrebos in Oss nam het wel heel serieus want zij hadden een hulp-koningspaar ingehuurd.  

Oranjesucces

De afgelopen tien jaar waren de Koningspelen al een groot succes en deden steeds meer basisscholen mee met het sportieve feest. Hopelijk blijft het Oranjefeest nog jaren bestaan en kan onze koning zijn droom blijven waarmaken.