Cultuur

Van Kruimels en Brood: de oprichting van de eerste Voedselbank in Nederland

Het begon allemaal 21 jaar geleden, in de woonkamer van het Rotterdamse echtpaar Clara en Sjaak Sies. Nadat Clara en Sjaak een uitkering kregen, wilden ze graag iets terug doen voor de samenleving met het idee: omzien naar hun naasten. Het plan voor een voedsel afhaalpunt, waar mensen aan voedselpakketten konden komen, ontstond. Hun verhaal en de weg naar de voedselbanken staat beschreven in het nieuwe boek van Kruimels en Brood.

Enorme groei

De geboorte van de Voedselbanken begint bij het stel uit Rotterdam Zuid, waar zij een eigen kledingzaak hadden. Clara groeide op in Amsterdam en Sjaak in Rotterdam. Nadat ze door het sluiten van hun kledingzaak, een uitkering kregen, kwam het idee voor de Voedselbanken. Wat in 2002 begon met iets kleins is uitgegroeid tot iets heel groots. Dat Clara en Sjaak met het idee voor het weggeven van een aantal voedselpakketten de grondleggers zouden worden van de grootste vrijwilligersstichting in Nederland, hadden ze nooit kunnen voorzien.

Inspireren 

Inmiddels bestaan de voedselbanken in Nederland al zo’n 21 jaar en zijn er 174 afhaalpunten waar mensen naar toe kunnen. De afgelopen jaren hebben we in Koffietijd regelmatig aandacht besteed aan het belangrijke werk van de Voedselbank. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kunnen zij hun werk doen. Clara en Sjaak hopen met hun verhaal ook andere te inspireren, aldus Clara: “We hopen mensen aan te sporen hulp te zoeken en je niet te schamen. Er zijn oplossingen en hoe langer je wacht hoe hoger de schuld wordt. Dus zoek hulp daarin. Daarnaast hopen we ook mensen te inspireren die niet in een dergelijke situatie zitten. Als het daar kan beginnen, het omzien naar anderen, dan ben ik heel blij. Ik denk namelijk dat we dat allemaal heel hard nodig hebben.’’