Artikelen

Bestemming bevrijd: een ode aan verzetsheld Truus Wijsmuller-Meijer

Om klokslag negen uur zijn er ruim 130 voorstellingen te zien van ‘Theater Na Dam’ door het hele land heen. In de voorstellingen brengen jonge theatermakers oude oorlogsverhalen tot leven. Van Maastricht tot Groningen en van Den Haag tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.   

In Koffietijd vertellen theatermaker Anne Goedhart en jongere Louise Wildner over hun Theater Na de Dam voorstelling ‘Bestemming: bevrijd’.  

Bestemming: bevrijd

In ‘Bestemming: bevrijd’ duiken de jonge theatermakers in het leven van Truus Wijsmuller-Meijer. Zij leefde tijdens de Tweede Wereldoorlog en sloot zich aan bij het verzet. Meerdere malen zette Truus haar leven op het spel. En met succes: zij heeft meer dan 10.000 kinderen weten te redden. Hoe kreeg ze dit voor elkaar? Het verhaal van deze krachtige, maar vooral dappere verzetsvrouw is nu te zien.   

Theater Na de Dam 

Dit jaar vindt op 4 mei alweer de veertiende editie van Theater Na de Dam plaats. Een gezamenlijk theaterproject waarbij elk jaar om 21 uur gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen worden gespeeld. Iedere voorstelling staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zijn er ook 42 jongerenprojecten, waarbij jongeren op de planken staan om oorlogsverhalen tot leven te brengen. De projecten kunnen mede dankzij de steun van Stichting DOEN plaatsvinden.    

Ben jij benieuwd? Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen die te zien zijn op 4 en 5 mei.