Groen

Alles wat je nog niet wist over ‘Vlinders en andere insecten’

Afgelopen weekend ontvingen bijna drie miljoen deelnemers van de Postcode Loterij het nieuwe natuurboek ‘Vlinders en andere insecten’ op hun deurmat.

In het boekje staan zo’n 270 fraai geïllustreerde insecten beschreven en tips om je eigen tuin zo optimaal mogelijk in te richten voor deze beestjes. Ook zit er een handige veldgids bij, waarmee je zelf op zoek kan gaan naar de mooiste vlinders en insecten.  

Vandaag in Koffietijd, vlinderkenner Nicky Castricum en natuurliefhebber en fotograaf Humberto Tan, die ons alles vertellen over deze prachtige beestjes.

Derde editie

Vlinders en andere insecten’ is alweer de derde editie in de reeks natuurboeken van de Postcode Loterij Dit jaar volledig in het teken van vlinders en andere insecten. In het boek vind je allerlei informatie over deze kleine beestjes en wat ze nodig hebben om zo optimaal mogelijk te leven. Dit is erg belangrijk, aldus vlinderkenner Nicky Castricum: "De vlinders en insecten zijn de afgelopen jaren enorm afgenomen, het is daarom zo belangrijk dat we weten wat deze beestjes nodig hebben, aan de hand van dit nieuwe boekje kunnen mensen van alles ontdekken over deze bijzondere beestjes."

Dit jaar zit er bij het boekje ook een zakje biologisch bloemzaden. Hiermee kunnen mensen de eerste stap in hun eigen tuin, balkon of voortuintje zetten om hun bijdrage leveren aan de biodiversiteit in Nederland. Vlinderkenner Nicky Castricum weet hier alles van. Hij bouwde in 2015 zijn eigen vlindertuin ‘Mot in Mokum. Hier vind je verschillende soorten en kan je het groeiproces van een vlinder bewonderen.

Cover Veldgids

Bij het natuurboekje zit ook een handige Veldgids, die vol staat met bijzondere vlinders. Aan de hand van het boekje kan je opzoek gaan naar de mooiste vlinders en insecten. Vliegt er toevallig eentje langs? Dan kun je hem gemakkelijk opzoeken in de gids.  De prachtige cover van de Veldgids is tijdens het Perfecte Plaatje geschoten, door Filemon Wesselink.

Wil jij in de voetsporen treden van Filemon? Dat kan tot en met 31 mei tijdens de Natuurfotowedstrijd, waarbij Humberto Tan in de vakjury zit. Hij heeft nog een tip voor alle deelnemers die een vlinderfoto willen schieten: "Ga vroeg op pad, voor de zon op komt, het slimste is om naar een veld te gaan waar er veel op af komen, dan zul je er zeker een paar zien.” Waar wacht je nog op? Ga op pad!

Het natuurboek ‘Vlinders en andere insecten’ én de Nationale Natuurfotowedstrijd worden ondersteund door de Postcode Loterij.