Kan er voor een ongeluk thuis iemand aansprakelijk gesteld worden? En kun je hiervoor dan een letselschade advocaat inschakelen, bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Rotterdam als er thuis in Rotterdam een ongeval is gebeurd?
Waar moet je dan aan denken, als het hebt over een ongeval in huis? Nou bijvoorbeeld aan een hondenbeet. Want dit is 1 van de meest voorkomende oorzaken van letselschade in huis. Want wat als uw kinderen aan het spelen zijn met de hond van de buren in de tuin en 1 van uw kinderen door de hond gebeten wordt? Is er dan iemand die u voor de schadelijke gevolgen aan kunt spreken?
Niet enkel bij een hondenbeet kan er thuis schade ontstaan. Met dieren thuis kan het gewoon fout gaan, zoals een trap van een paard of val van een paard. Get gevolg is vaak letsel en schade.
Maar niet alleen een hondenbeet kan voor schade zorgen. Ook een valpartij van een ladder of een struikelpartij door rondslingerend speelgoed kan voor vervelend letsel en hiermee ook letselschade zorgen. U kunt dan te maken krijgen met een letselschade advocaat, zoals een letselschade advocaat in Amsterdam die u aansprakelijk stelt voor de geleden schade. Maar hoe zit het dan met aansprakelijkheid?
Wist u dat er jaarlijks 150.000 mensen gebeten worden door een hond en dat er daarnaast nog veel ongevallen gebeuren door gedragen van met name katten en paarden? Een groot deel van deze ongevallen vindt in huiselijke sfeer thuis. Bijvoorbeeld omdat uw kind de hond van visite aait en uit een schrikreactie bijt. Of de hond van de buren die u aanvalt omdat hij zijn baasje probeert te beschermen.
Er is diverse jurisprudentie (rechtspraak) over wie er nu aansprakelijk is voor letsel veroorzaakt door een hondenbeet, kattenbeet of een val van een paard. Maar aansprakelijkheid voor dieren is ook opgenomen in de wet en wel in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek.
Op grond van artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door een dier de eigenaar van de hond, kat of het paard. Wordt uw kind dus gebeten door de hond van de buren, dan kunt u de buren aansprakelijk stellen voor de geleden schade.
Er bestaat geen verplichte verzekering voor letselschade veroorzaakt door een hondenbeet. Dit in tegenstelling tot motorvoertuigen. Deze zijn wel verplicht verzekerd. Het voordeel daarvan is dat de schade dan altijd vergoed wordt door een verzekeraar. Dit is bij een hondenbeet niet het geval. Daarom is het verstandig om altijd navraag te doen of de bezitter van de hond ook een aansprakelijkheidsverzekering heeft waaronder schade veroorzaakt door dieren vallen.
De bezitter van een dier is dus aansprakelijk. Maar wat nu als uw kind gebeten wordt door de eigen hond? Kunt u dan ook uzelf aansprakelijk stellen of kan uw kind u aansprakelijk stellen voor de geleden schade? Het antwoord op deze vraag is “nee”. Als de hond iemand binnen het gezin bijt, is er geen mogelijkheid de schade op de overige gezinsleden te verhalen.
In sommige gevallen kun je wel een ander gezinslid of de ouders van een kind binnen het gezin aansprakelijk stellen voor letselschade. Dit is uitgemaakt in het zogeheten “Hangmat- arrest”. Hier ging het om een vrouw die ernstig gewond raakte omdat zij in een hangmat ging liggen die vastgemaakt was aan een gemetselde pilaar. Toen deze omviel, kon zij met succes haar man aansprakelijk stellen en zo haar schade verhalen op de schadeverzekering die zij samen hadden. Bij gebreken aan het huis kun je dus wel gezinsleden aansprakelijk stellen.
Lijdt u letsel door een ongeval in of om het huis? Laat u dan goed adviseren over de mogelijkheden om schadevergoeding te claimen, er is meer mogelijk dat u wellicht denkt!