Onze groenexpert Floor Korte geeft je in de video hieronder een aantal zaaitips. En, we laten in dit artikel weten welke gewassen je in welke periode van het jaar kunt zaaien.
Het oogsten kan beginnen. Vanaf half februari kan het zaaiseizoen beginnen. Zo kun je in deze tijd van het jaar aubergine, pepers en paprika's zaaien. Deze gewassen doen er lang over om te volgroeien, dus geef ze de tijd. Ook keukenkruiden kunnen gezaaid worden. Doe dit binnen!
Mocht het weer al wel naar het zaaien staan, begin dan begin maart met spinzaie, doperwten, tuinbonen of sugarsnaps. Half maart kun je ook de stengelui, prei, wortels, bieten, radijsjes, pastinaak, rucola en pluksla zaaien. Mocht je binnen willen zaaien kun je ook tomaten en paprika's zaaien.
Ook april doet wat 'ie wil. Dus let ook deze maand goed op het weer. Begin april kun je starten met pluksla, spinazie, bietjes, wortels, radijsjes en pastinaak. Ook kunnen aardappels in kleigrond geplant worden. Binnen kan je in april het al grote aanpakken. Ga bijvoorbeeld voor komkommers, courgettes, maïs of kropsla. Half april kun je je ook wagen aan postelein en bosui.
Mocht je in maart de spinazie al hebben gezaaid, kun je die in de maand april oogsten.
In mei kunnen we pluksla, spinazie, bietjes, wortels, radijs, pastinaak, boontjes, postelein, bosui, knolvenkel en witlof zaaien. Boerenkool associeer je misschien met de winter, maar in mei mag je er al aan denken. Want, boerenkool moet in mei voorgezaaid worden.
Zaai je liever binnen? Dan zijn dezelfde gewassen die je in de maand april binnen zaait geschikt in de maand mei. Ben je 15 mei gepasseerd? Dan kunnen deze gewassen ook buiten gezaaid worden, samen met andijvie.
De maand juni is meestal het begin van het echt warme weer. Let goed daarom goed op waar je in je (moes)tuin welke zaadjes zaait. Niet alle groenten, kruiden en fruit houden namelijk van te veel zon. Floor laat in de video hieronder zien hoe je kunt zien hoe veel zonlicht een gewas aan kan.
Als het om buiten zaaien gaat in juni kun je pluksla, kropsla, bieten, radijsjes, wortels, bonen, andijvie, spinazie en paksoi zaaien. Wat betreft het oogsten kun je de tuinbonen, sugarsnaps, doperwten, spinazie, lenteui, (vroege kleine) wortels, bieten en pluksla oogsten.
In de maand juli is het belangrijk om je zaadjes voldoende water te geven, want door de zon verdampt water erg snel. Ook in de maand juli kun je pluksla, kropsla, bietjes, radijsjes, wortels, andijvie en spinazie zaaien.
Zowel in september als augustus heb je veel oogst. Dit is de tijd waar je het eigenlijk grotendeels voor doet. De tuin is mooi groen en er verschijnen dan ineens steeds meer felle kleuren tussen het groen. Mocht je nog wel extra gewassen willen zaaien dan kun je sla, radijsjes, spinazie, veldsla, pluksla en paksoi zaaien.
Oktober kan al erg koud zijn, maar mochten de temperaturen niet te laag zijn ben je nog niet te laat met zaaien. Stel dat je een platte bak of een kasje hebt, dan gaat het zeker lukken. Hier blijft het toch echt een stuk warmer in de laatste maanden van het jaar. Ga aan de slag met sla, spinazie, veldsla of pluksla.
Oogsten in oktober: tomaten, (vroege) wortels, bieten, sla, radijsjes, bonen, courgette, komkommers, pluksla, spinazie en veldsla.
Buiten zaaien is in november helaas niet meer mogelijk. Helaas is zaaien nu niet meer mogelijk. Wel kun je wortels, bieten, prei, spinazie en pastinaak oogsten.
En nu, is het weer wachten tot het volgende jaar, dan beginnen we lekker weer opnieuw!