Dieren

Maar liefst 28 procent van de plant- en dierensoorten worden bedreigd

Verdwijnen van leefgebied, stropers, illegale handel: dit zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat steeds meer dieren een bedreigde diersoort worden. Het is vandaag de dag van de bedreigde diersoort om meer aandacht te vragen voor deze diersoorten. Deze bedreigde diersoorten worden bijgehouden op de IUCN rode lijst. Ook in Nederland staan er heel wat dieren op deze lijst.

Groeiend probleem

Helaas is het ook een probleem dat toe blijft nemen. Elke dag verdwijnt er leefgebied van veel wilde dieren. Doordat dit leefgebied steeds kleiner wordt neemt ook de populatie af. Naast dat het leefgebied afneemt zijn er ook stropers die op de dieren jagen. Olifanten en neushoorns worden vermoord zodat de stropers het ivoor van de dieren op de zwarte markt kunnen verkopen. Ook worden veel bedreigde diersoorten verkocht via illegale handel. Er zijn namelijk nog steeds mensen die een leeuw een geschikt huisdier vinden.

Al deze situaties zorgen voor een onleefbare situatie voor veel diersoorten. Als dit zo doorgaat zal de wereldwijde dierenpopulatie verder afnemen. Bij dieren zoals de Sumatraanse neushoorn is er dan zelfs kans op uitsterving. Dat zou natuurlijk verschrikkelijk zijn!

Hoe nu verder?

Het is belangrijk dat we ons bewust worden van de grote van het probleem. Veel organisaties werken dagelijks hard aan het tegengaan van deze problemen. WNF zet zich al jaren in om deze dieren te beschermen de leefomstandigheden te verbeteren. Dit doen ze door leefgebieden te beschermen, maar ook door versnipperde gebieden weer samen te voegen. Ze pleitten daarnaast ook voor strengere milieuregelgeving. Dit soort organisatie zorgen dus voor een betere toekomst voor bedreigde diersoorten. Mede dankzij de Nationale Postcodeloterij kunnen zij dit werk blijven doen.