Gezin

Geurtjes neutraliseren in huis

Baaaah, die nare geurtjes die overal in huis opduiken. Soms zijn het zaken waar je geen invloed op hebt, maar heel vaak zijn het dingen waar je gelukkig wel iets aan kunt doen! Maar wat?

Van stinkende wasmachine tot muffe koelkasten, ik heb het allemaal voorbij zien komen of meegemaakt. Des te fijner als de oplossing net zo eenvoudig als effectief is. Ik gebruik namelijk altijd: soda.  

Wondermiddel tegen geurtjes

Het is natuurlijk, vriendelijk voor ons milieu én bovenal hartstikke goedkoop. Soda is het ideale middel waarmee je heel veel nare geurtjes in huis te lijf gaat. Het mooie is: je maskeert de geur niet, je absorbeert de geur. Heel veel moderne ‘luchtverfrissers’ maskeren geuren, terwijl dat niet is wat je wil. Je wilt juist dat de geurtjes geneutraliseerd worden en verdwijnen. Daar is gewone, ouderwetse soda perfect voor.  

Muffe koelkast opfrissen

We kennen het allemaal wel, die geurtjes in je koelkast van producten die nét te lang zijn blijven liggen. Het kan de besten van ons overkomen. Maar wat doe je eraan? Twee oplossingen. Waarschijnlijk kennen jullie allemaal wel het bakje met gemalen koffie. Het is effectief, maar zelf vind ik het soms lastig. Ik ben geen koffiedrinker en ondanks dat de koffie geurtjes neutraliseert, ruik ik toch altijd een beetje die koffiegeur in de koelkast.

Daarom heb ik gezocht naar een andere oplossing. En, dat is soda. Een bakje met soda werkt net zo goed en heeft een neutrale geur. Voor een theedrinker zoals ikzelf is dat ideaal, hoef ik geen pak koffie te kopen wat ik nooit gebruik. Tja en soda heb ik standaard in mijn kastje staan, dus daar heb ik genoeg van in huis!  

Wasmachine grondig schoonmaken

Als je materiaal niet schoon is, wordt schoonmaken heeeeel lastig. Dat geldt niet alleen voor je sponzen, doekjes en dweilen, maar ook voor je machines. Neem de wasmachine. Dit apparaat kan heel vies zijn zonder dat je het in de gaten hebt. Daar gaat je was muf van ruiken, maar ook je hele machine. Daarom maak ik mijn wasmachine eens in de maand even grondig schoon. Daar kun je dure spulletjes voor aankopen en ja, die werken natuurlijk ook. Maar de goedkope en meest effectieve oplossing is gewoon een lege machine laten draaien op een flinke schep soda. Zet de wasmachine leeg aan op een hete temperatuur. Je machine zal je dankbaar zijn en jij hebt geen last meer van nare geurtjes.  

Feestje gehad, bakje soda op de kast

Deze tip is zo oud als de weg naar Rome, maar het werkt altijd. Heb je een feestje gehad met een bittergarnituur en rokende mensen (ja, ze bestaan nog)? Dan zet ik altijd een bakje met fijne soda op verschillende plekken in het huis. Doe je dat meteen voordat je gaat slapen, dan ruikt je huis weer heerlijk fris zodra je opstaat. Dat is nog eens lekker wakker worden!