Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Bulgur als risotto met gestoofde little gem en tomatensalade

Ingrediënten  

Voor de gestoofde little gem:

  • 4 kropjes little gem 
  • 2 el milde olijfolie  
  • 75 gr boter, in blokjes 
  • ½ blokje kippenbouillon  
  • 1 takje tijm 
  • Zout en peper

Voor de bulgur als risotto met aardpeer en Gruyère: 

  • 50 gr boter 
  • 3 el milde olijfolie 
  • 1 ui, fijngesneden 
  • 2 tl venkelzaad 
  • 300 gr bulgur 
  • 200 ml droge witte wijn 
  • 2 blokjes groentebouillon 
  • 300 gr aardpeer, geschild en in plakjes 
  • 100 gr Gruyère, geraspt, plus extra ter garnering 
  • 15 gr bladpeterselie, gehakt 
  • Geraspte schil van 1 onbespoten citroen, plus sap naar smaak 
  • Zout en peper

Voor de tomatensalade:

  • 500 gr gemixte tomaatjes
  • 15 gr basilicum
  • 150 ml olijfolie
  • 50 ml balsamico azijn
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

Gestoofde little gem
Snijd de kropjes sla in de lengte door. Was ze goed en dep ze droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een braadpan, laat deze flink heet worden. Leg de halve kropjes sla op hun snijkant in de pan. Bak ze een paar minuten op halfhoog vuur tot ze lichtbruin worden; door het harde aanbakken karamelliseren de bladeren en krijgen ze een lekker zoet smaakje.


Voeg de blokjes boter een voor een toe en verkruimel het halve blokje kippenbouillon boven de pan. Voeg 150 milliliter water toe en roer goed door. Ris de blaadjes van de tijm en strooi over de sla. Dek de halve kropjes af met een stuk nat en verkreukeld bakpapier. Laat op laag vuur stoven, bedruip na een minuut of 5 met het vocht uit de pan. Na nog een minuut of 5 zijn de kropjes zacht en is het vocht ingekookt tot een glanzende dikke saus. Door het stoven in de boterbouillon versterk je de zoete smaak en krijg je een heerlijke romige structuur. Laat voor het opdienen 5 minuten rusten. Breng op smaak met zout en peper.

Bulgur als risotto met aardpeer en gruyère
Verhit 20 gram boter met de olijfolie in een braadpan en fruit de ui en het venkelzaad. Voeg de bulgur toe en meng goed met de ui. Giet de wijn erbij, breng aan de kook en laat de alcohol wat verdampen. Verkruimel de blokjes groentebouillon boven de pan en giet er 500 milliliter water bij. Laat 12 tot 14 minuten zachtjes koken tot de bulgur gaar is. Roer af en toe en voeg wat water toe als het droog lijkt te koken.
Verhit 30 gram boter in een koekenpan en bak de plakjes aardpeer aan weerszijden op halfhoog vuur tot ze gaar en goudbruin zijn. Roer de gruyère, peterselie en citroenrasp door de bulgur. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Verdeel de aardpeer erover en graneer met wat extra gruyère.

Tomatensalade
Snijd de tomaatjes door de helft, in kwarten en schijfjes. Doe in een saladekom en scheur de blaadjes basilicum eroverheen. Giet de olijfolie en balsamicoazijn in een jampotje met peper en zout naar smaak. Schud tot je een vinaigrette hebt.

Eet smakelijk!

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.