De Kast

band
De band De Kast, bestaande uit Syb van der Ploeg, Peter van der Ploeg, Kees Bode, Sytse Broersma en Nico Outhuijse, viert hun 30 jarig bestaan met een jubileumtour. Vandaag zijn de mannen bij ons te gast en laten zowel oude klassiekers als nieuwe pareltjes bij ons horen. Ook blikken we terug op de succesvolle 30 jaar met leadzanger Syb.

De Kast is een Nederlandse popgroep uit Friesland. De Kast vindt zijn oorsprong in 1985 als Engelstalige band: Wish To Escape. Deze band werd door neven Peter en Syb van der Ploeg, Kees Bode en Dick Visser opgericht. In 1989 voegde Sytse Broersma zich ook bij de band. Hoewel de band als hobby muziek maakt, ontwikkelt het langzamerhand een steeds professioneler karakter. Ze treden dan inmiddels op onder de naam Gold met covers en eigen nummers. 1992 schakelt de band over op Nederlandstalige muziek en wordt de naam De Kast. Platenmaatschappijen interesseren zich in de groep en zo brengen ze in 1993 hun eerste Nederlandstalige cd uit 'Alles uit de kast'. 

In 1994 verlaat drummer Dick Visser de groep. Hij wordt vervangen door Nico Outhuijse. In de jaren hierna stijgt de populariteit en het succes van de band. Ze verkopen veel concerten uit in Friesland, staan meerdere keren in een uitverkocht Gelredome en treden op op veel verschillende plekken in de rest van Nederland. In 2002 is het voorlopig laatste concert van de band in de ArenA. In 2003 keert de band terug met een andere leadzanger en drummer onder de naam de Nije Kast. In 2004 stopt deze nieuwe bezetting. 

In 2006 keert de oude bezetting terug tijdens een reünie wat een groot succes is. Hierom besluit de band beperkt weer op te treden. In 2009 brengt de band weer sinds tijden een single uit en dit keer in het Fries. Hierna volgden nog meerdere albums, waaronder hun 30-jarig jubileum album uit 2020. Door corona konden ze destijds dit jubileum niet vieren met optredens, daarom doen ze dat nu.