Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Halabessa
Tomaten-kikkererwtensoep met pitacroutons

Ingrediënten
Voor de halabessa:
250 gram gedroogde kikkererwten
2 tl baksoda
1 kg rijpe trostomaten
eenvoudige olijfolie
1 rode ui, grof gesnipperd
2 wortels, in plakjes
2 stengels bleekselderij, in stukken
2 tenen knoflook, grof gehakt
1 rode chilipeper, zaden en zaadlijsten verwijderd in stukken
1 el geconcentreerde tomatenpuree
1 el ras el hanout
1 tl piment
paar draadjes saffraan
1 kg rijpe trostomaten
paar takjes perterselie, inclusief steeltjes
paar takjes koriander, inclusief steeltjes
paar takjes rozemarijn, inclusief steeltjes
paar takjes jonge tijm, inclusief steeltjes
paar takjes salie, inclusief steeltjes
1 laurierblaadje
1-2 tl zout  

Voor het sausje:
2 el techina
4 el kokoscrème
1 el citroensap  

Voor de croutons:
eenvoudige olijfolie
1 pita
1 el za’atar
1 tl ras el hanout  

Bereiding
Los een theelepel baksoda op in een bak met ruim water en week hierin de kikkererwten ten minste 12 uur.
Na 12 uur giet je de geweekte kikkererwten af en breng je ze met schoon water en een tweede theelepel baksoda aan de kook. Zorg ervoor dat ze ongeveer 3 centimeter onder water staan. Als het begint te koken, kan het zijn dat er schuim ontstaat bovenop. Schep dit weg met een schuimspaan.
Doe dan de deksel op de pan en zet het vuur laag. De kikkererwten zijn klaar als ze uit elkaar beginnen te vallen, dit duurt ongeveer 45 minuten. Vang bij het afgieten van de kikkererwten het kookvocht op en laat de erwten goed afkoelen.
Breng een pan water aan de kook en snijd de tomaten op hun kontje in met een klein kruisje.
Blancheer ze 20-30 seconden in het kokende water. Ontvel de tomaten onder een koude kraan en snijd ze daarna in grove stukken.
Zet een braadpan met een dikke bodem op het vuur en verhit hierin een royale scheut olijfolie. Fruit hierin de ui, wortel en bleekselderij. Voeg na 5 minuten de knoflook, rode chilipeper, tomatenpuree en specerijen toe. Laat dit even samen bakken en voeg dan de tomaten, kikkererwten en de verse kruiden toe. Laat dit 30 minuten afgedekt op laag vuur pruttelen.
Na 30 minuten pureer je het prutje met de staafmixer tot een gladde soep. Verdun de soep met wat van het kikkererwtenkookvocht en breng het op smaak met wat zout.
Meng ondertussen voor de saus de techina, kokoscrème en het citroensap en verdun het met wat water.
Zet een kleine pan op het vuur met een flinke laag eenvoudige olijfolie. Snijd de pita in kleine blokjes en frituur deze in de olie totdat ze lichtbruin kleuren. Laat ze daarna even uitlekken op keukenpapier en hussel vervolgens de za'atar en ras el hanout erdoor.
Serveer de soep in een kom met een flinke scheut van de saus en garneer met de croutons.
Eet smakelijk!  

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.