Vrije tijd

Schoonmaken met soda, dat kan iedereen volgens Marja

Onze Koffietijd schoonmaakdiva Marja Middeldorp kan zich een huishouden zonder ouderwets goede soda niet meer voorstellen. We begrijpen wel waarom! Soda zou onmisbaar moeten zijn in ieder huishouden. Maar, wat kun je er eigenlijk allemaal mee doen? Marja legt het ons uit!

Laten we bij het begin beginnen: wat is soda eigenlijk? Schoonmaken met soda was vroeger de normaalste zaak van de wereld. Onze moeders en grootmoeders deden niet anders. Maar, met de komst van allerlei schoonmaakmiddeltjes en allesreinigers zijn we een beetje vergeten hoe effectief soda eigenlijk is. Jammer, want als je echt goed wil schoonmaken moet je soda in huis hebben.  

Marja wil het met ons hebben over ‘gewone’ soda. Het is goedkoop en in alle supermarkten te krijgen. En het allerfijnste: het is 100% natuurlijk. Dus, goed voor je huis, goed voor jezelf én ook nog eens goed voor het milieu. Kijk, daar houden we van!   

Ontharden 

De mogelijkheden van schoonmaken met soda zijn eindeloos. Laten we er een paar doornemen.  Sommige mensen hebben last van kalkaanslag thuis. In de badkamer laat dat zo’n witte gloed achter op je tegels of douchedeur. En in je wasmachine kan het je mechanisme en kleding flink aantasten. Dat wil natuurlijk niemand. Dit is nu een perfect voorbeeld waar soda voor gebruikt kan worden.  

Soda is namelijk een super waterontharder. Neem de wasmachine: om deze goed schoon te houden doe je een half kopje sodakorrels van Tricel in het hoofdwasmiddelenbakje én een goede schep in de trommel. Vervolgens laat je de wasmachine leeg draaien op 90 graden. Hier blijft je machine blinkend schoon van. Niet alleen hetgeen zichtbaar is, maar ook het onzichtbare.

Geurtjes neutraliseren 

Marja heeft het al vaker met ons gehad over het ontgeuren van je huis. Ze wil daarom graag een tip van haar moeder én grootmoeder delen. Een bakje met soda doet namelijk wonderen tegen vieze geurtjes! Stel je voor: je krijgt bezoek over de vloer of organiseert een feestje. De volgende dag ruikt je huis naar rook, gefrituurd eten of andere dingen. Marja zet dan kleine bakjes met soda op verschillende plekken in huis en zodra iedereen weggaat, gaat de soda z’n werk doen. Als je de volgende ochtend beneden komt ruikt alles weer fris en fruitig! Maar het werkt ook in je koelkast of in de kattenbak. Ideaal! 

Ontvetten en ontstoppen 

Soda werkt ook hartstikke goed tegen vet en verstoppingen. Je kunt soda in de gootsteen strooien en heet water er overheen gieten. Door de effectieve ontvettende werking van soda lost alle vuiligheid op die voor de verstopping zorgt. En, ook dit is een milieuvriendelijker alternatief dan al die chemische middeltjes die zich een weg door het vuil heen branden. 

Geld besparen 

We kunnen dus wel concluderen dat soda onmisbaar is voor een schoon en gezond huishouden. Ben je nog niet overtuigd? Dan heeft Marja een extra voordeel voor je. Letterlijk een voordeel, want soda is ook goed voor je portemonnee. Er is geen schoonmaakmiddel dat zo voordelig is. Daar houden wij Nederlanders van, toch?!