Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Oma’s gebakken aardappelen met salade en spek
Perfect gebakken aardappeltjes met spek en salade.

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 8 eieren
  • 500 gr sperziebonen
  • 10 plakken ontbijtspek
  • 3 sjalotten
  • zwarte peper  naar smaak
  • 200 ml groentenbouillon
  • 100 ml appelazijn
  • 4 el walnotenolie
  • 7 el zonnebloemolie
  • Klontje roomboter , om te bakken
  • 3 el zonnebloem olie, om te bakken
  • Zeezout naar smaak
  • 1/4 bosje bieslook
  • 8 stuks cherry tomaaten om te garneren

Bereidingswijze:

Spoel de aardappelen. Doe water in de pan en kook de aardappelen in de schil, zo heb je meers smaak behoud.

Als de aardappelen gaar zijn laat je ze even half afkoelen, dan kan je ze beter pellen. Kook de eieren zacht, doe dat 4 minuten, dompel daarna meteen in koud water. Blancheer de sperziebonen beetgaar in koken water met een beetje zout erin, als de boontjes gaar zijn, laat meteen in ijskoud water schrikken om het kook proces te stoppen.

Pak een koekenpan en zet op half hoog vuur, bak het spek, pel de sjalotten en snijd in dikke plakken, doe bij het spek en laat lekker mee bakken, kruid met wat zwarte peper. Giet na ongeveer 2 minuten de bouillon erbij en laat inkoken, als het spek en sjalotten een beetje gekarameliseerd zijn blus je het af met wat appelazijn, voeg ook daarna de walnotenolie en zonnebloemolie toe. Nu heb je een lauw-warme vinaigrette. Pak een grote koekenpan zet op half hoog vuur met een klontje roomboter en een scheut zonnebloemolie, bak hier de aardappels goudbruin in, breng op smaak met zeezout.

Snijd de eieren door midden en bestrooi met wat zeezout. Snijd de bieslook fijn, ook kunnen nu de cherry tomaten door midden worden gesneden. Haal de boontjes uit het water en dep even droog met een doek. Doe de boontjes in een grote schaal, je kunt de boontjes ook doormidden splitsen, is iets meer werk maar geeft ook die mooie sjeu.

Giet hierover de lauw-warme vinaigrette met de stukken sjalotten en spek, meng alles goed met elkaar. Leg hierop de gebakken aardappelen. Verdeel de eitjes en de tomaten over de salade Bestrooi met de bieslook en eventueel nog wat zwarte peper.

Eet smakelijk. 

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.