Koekjes op zondag

English shortbread

Onze culinair redacteur Bibi is geïnspireerd door de heerlijke serie The Crown, vandaar dat ze deze zondag English shortbread voor ons gaat maken!

English shortbread koekjes
Voor zo’n 30 shortbread koekjes

Ingrediënten:
100 g poedersuiker
300 g patentbloem
200 g roomboter, kamertemperatuur
snufje zout
50 g kristalsuiker (optioneel)

Bereiding:
Zeef de poedersuiker in een mengkom en de bloem weer in een andere mengkom.

Roer de boter tot deze mooi zacht en romig is. Voeg de poedersuiker toe en meng dit goed door de boter. Meng vervolgens ook de bloem en het zout erdoor. Stop zodra het net gemengd is (dus niet te lang kneden!).

Vorm een bal van het deeg, druk het plat en laat het afgedekt tenminste 2 uur rusten in de koeling.

Verhit de oven tot 150 °C.

Bestuif de werkbank met bloem en rol het deeg uit tot een vierkant van zo’n 20x20cm met een dikte van circa 1 tot 1,5 cm. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.

Snijd met een mes 10 stroken van 2cm breed (verticaal) en snijd deze horizontaal 3 keer door (dus zo’n 7cm lang). Haal de koekjes nog niet los, je wilt ze juist aan elkaar bakken en enkel voorgesneden hebben. Als je ze al voorgesneden en los van elkaar zou bakken zouden ze uitvloeien en een rondere vorm krijgen.

Prik met een vork in elk voorgesneden koekje om het bekende motief te krijgen van klassieke shortbread koekjes.

Bak zo’n 45 minuten tot ze gaar zijn maar niet verkleurd. Laat kort afkoelen en snijd de koekjes nu goed door langs de voorgesneden lijnen.

Rol ze door de kristalsuiker en laat verder afkoelen. Ze zijn het lekkerst en op hun meest krokant als ze echt helemaal zijn afgekoeld. Heerlijk bij een aflevering van The Crown!