Koekjes op zondag

Het familierecept voor speculaas!

Nu het weer zo koud is buiten, heerlijk om met je gezin te gaan bakken. En met dit familierecept voor speculaas kan het echt niet mis gaan!

Het familierecept voor speculaas!

Ingrediënten:
400 g bloem 
250 g witte basterdsuiker 
200 g koude boter 
50 g karnemelk 
1,5 tl baksoda  
4 eetl. speculaaskruiden  
1 theel. zout    

Bereiding:
Meng de boter, suiker, karnemelk en een snuf melk door elkaar. Voeg daarna de bloem, baksoda en speculaaskruiden toe. Kneed het deeg kort door tot een glad deeg en druk een beetje plat. Verpak het deeg in plasticfolie of een plastic zakje en laat minimaal 3 uur, maar het liefst een hele nacht rusten. Het deeg moet echt goed koud zijn om mee te werken en zo trekken de speculaaskruiden echt lekker in het deeg.  

Verhit de oven tot 170 °C. Bebloem je werkbank en deegroller. Rol het deeg, wanneer dit goed gerust heeft, uit tot een dunne lap. Als je een speculaasvorm gebruikt kun je deze ook licht bebloemen, zodat het deeg niet aan elkaar plakt. Snijd het deeg in vierkanten zo groot als de vorm en druk deze in de speculaasvorm. Als je de vorm nu omdraait valt het speculaasje eruit. Help waar nodig met je handen, maar doe dit voorzichtig. Het deeg is dun en gaat snel kapot. Als je geen speculaasvorm hebt kun je natuurlijk ook vormpjes uitsnijden.  

Bak de speculaas 14 minuten in de oven.  

Begin één dag van tevoren met het deeg. Als je ze op de dag zelf wil eten, begin dan vroeg! Want dit deeg moet écht rusten.