Koekjes op zondag

Peperkoekmannetjes

Hohohoh het is nu echt bijna kerst, tijd om peperkoekmannetjes te maken!

Peperkoekmannetjes 

Ingrediënten:
375 g bloem (gezeefd) 
½ theel. baksoda 
snuf zout  
1 theel. kaneelpoeder  
1 theel. gemberpoeder  
¼ theel. witte peper  
¼ theel. gemalen kruidnagel  
¼ theel. kardemom  
150 g donkerbruine basterdsuiker 
125 g boter 
1 ei  
80 ml schenkstroop    

Glazuur: 
200 g poedersuiker 
3 eetl. water      

Bereiding:
Meng boter en suiker door elkaar in een keukenmachine. Meng met een lepel bloem en baksoda door elkaar en voeg de peperkoekkruiden toe.   

Voeg de schenkstroop en het ei toe aan de boter en suiker. Voeg nu het bloem-peperkoekkruidenmengsel toe en draai de keukenmachine kort door tot een glad en egaal deeg. Maak een platte schijf van het deeg en laat minimaal 1 uur rusten.   

Verhit de oven tot 180°C. Rol het koude deeg uit en steek de peperkoekmannetjes uit. Verdeel de mannetjes op een bakplaat en leg de plaat een halfuur in de vriezer. Zo blijven de koekjes mooi in vorm en lopen ze niet uit in de oven. Bak de koekjes vervolgens 10-12 minuten.  

Laat de koekjes volledig afkoelen en maak intussen het glazuur door de poedersuiker en het water met elkaar te mengen. Je wil een dik glazuur, zodat je de koekjes goed kunt versieren. Verdeel het glazuur in een spuitzakje van bakpapier of in een ziplockzakje waarvan je het puntje open knipt.  

Nu kun je de koekjes versieren zoals jij wil.