Midden-Oosterse tapenade met pitachips

Jigal maakt vandaag een Midden-Oosterse tapenade met pitachips! Heerlijk als borrelhap op de vrijdagavond bij een romantische film!

Voor 6 personen  

Ingrediënten

Voor de tapenade
1 paprika
2 theel. komijnzaad
1 theel. korianderzaad
1 theel. anijszaad
5 tenen zwarte knoflook
1 partje ingelegde citroen
1 teen knoflook, geperst of fijngehakt
½ theel. grof zout
1 theel. isot biber of urfa biber
200 g zwarte olijven, zo rijp mogelijk, de pitten verwijderd (met pitten 250 g)
50 ml extra vergine olijfolie
1-2 eetl arak, ouzo of pastis  

Voor de pitachips
4 pita’s
6 eetl. za’atar
extra vergine olijfolie

Bereiding

Rooster de paprika boven open vuur, of als je geen gasfornuis hebt onder de grill, totdat hij volledig is zwartgeblakerd. Laat het afkoelen in een plastic zakje. Wrijf de geblakerde schil van de paprika, verwijder de zaadlijsten en hak fijn.

Rooster alle specerijen 1-2 minuten op hoog vuur in een droge koekenpan totdat ze gaan geuren. Wrijf tot poeder in een komvormige vijzel.

 

Haal de zwarte knoflooktenen uit hun schilletjes. Laat dunne vliesjes die er niet af willen gerust zitten. Snijd de knoflook in kleine stukjes. Snijd het vruchtvlees van de ingelegde citroen weg, zodat je alleen de schil overhoudt. Hak deze fijn.  

Wrijf beide soorten knoflook, ingelegde citroen en het zout in een grote schotelvormige vijzel tot een pasta. Voeg de vermalen specerijen en isot biber toe. Ben je niet in het trotse bezit van een grote schotelvormige vijzel, maak de tapenade dan verder in de keukenmachine.

Knijp overtollig vocht uit de olijven, hak grof en voeg met de paprika in stappen toe aan de tapenade. Verwerk tot een dikke, gladde pasta. Voeg de olijfolie in kleine scheutjes toe, totdat alles is opgenomen. Roer er ten slotte de arak door. Proef of de tapenade nog een extra snuf zout nodig heeft. 

Rooster de pita’s kort in de broodrooster, zodat beide helften loskomen en je ze gemakkelijker over de lengte kan halveren. Laat de grillpan op hoog vuur gloeiend heet worden. Smeer de rulle zijdes van de pitahelften in met olijfolie. Bestrooi met za’atar en druk aan. Leg de pita’s met hun geoliede kant op de groeven. Een minuutje moet genoeg zijn. Snijd in punten en laat afkoelen.
Pitachips blijven een uurtje lekker.