Figolu

We gaan de lente tegemoet met deze heerlijke gevulde vijgenkoeken, figolu!

Ingrediënten

250 g gedroogde vijgen
200 g bloem
80 g boter, in blokjes
1 zakje vanillesuiker
40 g poedersuiker
1 ei
half zakje bakpoeder

Bereiding

Verhit de oven voor op 180°C.

Doe 250 gram zacht gedroogde vijgen in de keukenmachine en mix voor 30 seconden. Zitten er veel stukjes in en komt hij moeilijk op gang? Voeg dan een klein scheutje water toe en draai tot een dikke pasta. Schep de vijgenpasta uit de keukenmachine en zet in een bakje in de koelkast.

Doe de bloem, boter, vanillesuiker, poedersuiker en de bakpoeder in de keukenmachine. Mix tot een kruimelig deeg en kneed het kort in elkaar.

Rol het deeg met een deegroller uit tot een vierkant van 30 centimeter. Snijd deze doormidden zodat je twee rechthoeken hebt.

Bestuif het werkblad met bloem en rol de vijgenpuree tot twee worsten van 30 centimeter. Blijft de puree plakken? Voeg dan wat extra bloem toe.

Leg elke worst aan het einde van elke rechthoek en rol het zandkoekdeeg eromheen. Zorg dat de worst strak in het deeg is gerold!

Maak de twee worsten lichtjes plat met de deegroller en zet er voorzichtig in de lengte 3 strepen in met de tanden van een vork.

Snijd de uiteinden van elke worst om elke koek er hetzelfde uit te laten zien. Snijd de rol om de 3 centimeter en leg de koeken op een met bakpapier beklede bakplaat.

Zet 15 minuten in de oven. Voeg indien nodig 5 minuten toe, afhankelijk van je oven.