Turkse gepocheerde eieren met yoghurt en chiliboter

London geeft vandaag weer inspiratie voor Pasen. het gerecht Çılbır, gepocheerde eieren met yoghurt en chiliboter staat dit keer op het menu!

Voor 2 personen

Ingrediënten
130 g Turkse Yoghurt
1 teen knoflook
½ theel. zout
Snufje zwarte peper
¼ theel. cayennepeper
2,5 eetl. met dille
50 g roomboter
¼ theel. met komijn
½ theel. paprikapoeder
1 theel. chilivlokken
¼ bosje platte peterselie
1 groene peper
1 eetl. witte azijn
4 grote eieren, zo vers mogelijk

Bereiding

Schep de yoghurt in een middelgrote kom. Rasp de knoflook en mix het door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en cayennepeper. Voeg als laatst de dille toe en meng nogmaals goed door elkaar. Bewaar dit buiten de koelkast.

Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de komijn, paprikapoeder en chilivlokken toe. Roer dit ongeveer 2 minuten, het vuur kan uit zodat de specerijen kunnen intrekken.
Maal de peterselie en groene peper samen in een vijzel. Breng op smaak met zout, besprenkel met olijfolie en mix goed door elkaar.

Vul een grote pan met 6 tot 7 cm water en breng aan de kook. Zet het vuur laag tot medium laag, giet er azijn in en laat het water zachtjes sudderen. Breek een ei in een kleine kom en doe het ei voorzichtig in het sudderende water, terwijl je de kom net boven het wateroppervlak houdt. Herhaal met de resterende eieren. Kook de eieren tot het wit stevig is en de dooiers verdikt maar niet hard zijn. Dit duurt ongeveer 2 ½ tot 3 minuten. Haal de eieren met een schuimspaan uit het water, dep ze droog op een keukenhanddoek om overtollig water te verwijderen en leg ze op een warm bord.

Schep het yoghurtmengsel op de borden. Gebruik de achterkant van een lepel om de yoghurt te verspreiden op het bord. Leg hier de eieren op en als laatst de chiliboter.

Gebruik wat chilipoeder als topping op de eieren.

Als laatst kun je er voor kiezen om er wat dille en peterselie overheen te strooien.

Tip!
Geroosterd pistachenoten is lekker erbij.