Iers sodabrood met cranberry's en granola uit het boek 'BAK!'

Een heerlijk Iers brood met cranberry's en granola maakt London vandaag uit het boek 'BAK!' van Jayne Jubb.

Ingrediënten
30 g koude boter, in blokjes
250 g tarwemeel
50 g havervlokken
¼ theel. fijn zout
25 g suiker
1 theel. baksoda
Schil van ½ sinaasappel, fijn geraspt
60 g gedroogde cranberry’s
200-230 ml karnemelk

Granolatopping
1 eetl. havervlokken
1 eetl. amandelschaafsel
1 ½ theel. sesamzaad
1 eetl. honing
Snufje fijn zout

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Wrijf de koude blokjes boter door de tarwemeel tot een kruimelig mengsel. Voeg de havervlokken, het zout en de suiker en zeef de baksoda erboven. Roer de sinaasappelschil en cranberry’s erdoor.

Giet 200 ml karnemelk over de droge ingrediënten terwijl je roert met een vork. Het mengsel zou een losse, ruwe massa moeten zijn. Voeg eventueel nog 1 à 2 eetlepels karnemelk toe.

Bevochtig je handen met water en vorm het deeg tot een rode vorm. Leg het op een bakplaat en vorm het tot een ronde, platte schijf van circa 3 centimeter dik.

Meng alle ingrediënten voor de granolatopping in een kleine kom. Verdeel het mengsel gelijkmatig over het brood (dit gaat makkelijker met vochtige handen). Kerf met een scherp mes een diep kruis in de bovenkant.

Bak het brood in 40 – 45 minuten goudbruin en krokant. Het is klaar als het hol klikt wanneer je op de onderkant klopt. Pas op dat je je handen niet brandt aan de hete granola! Laat het brood minstens 30 minuten afkoelen op een rooster.

Bestel het kookboek BAK! hier!