Oranje empanada's met oranje mocktail

Koningsdag! Daarom vandaag alleen maar eten met de kleur oranje. Zoete aardappel empanadas, tomaten salsa én een mocktail!


Ingrediënten
Voor de vulling
180 g zwarte bonen
1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden 2 cm
1 eetl. zonnebloemolie
1 theel. kerriepoeder
1 theel. knoflookpoeder
½ theel. komijnpoeder
300 g half om half gehakt, rul gebakken
3 eetl. chilisaus
2 eetl. verse peterselie fijngehakt
1 lente ui, in dunne ringetjes gesneden
1/2 limoen sap plus rasp
Versgemalen zwarte peper
zout

Voor het deeg
400 g bloem, gezeefd plus en een beetje voor je werkbank
65 g roomboter in blokjes
½ theel. zout
½ theel. gerookte paprikapoeder, licht pittig
240 ml melk, lauwwarm
1 eigeel, losgeklopt met een beetje melk

 
Bereiding
Verwarm de oven op 200°C.

Meng de blokjes zoete aardappel met de olie, kerrie, knoflook en komijnpoeder, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de aardappel voor 18 minuten tot ze zacht zijn. Doe de bonen erbij en laat nog voor 6 minuten meebakken in de oven.

Zodra de aardappel klaar is, kan het 8 minuten afkoelen. Prak het fijn met een vork, roer het gehakt erdoor en breng op smaak met chilisaus, peterselie, lente ui, de sap en rasp van de limoen, peper en zout. Houd de vulling apart.

Voeg voor het deeg de boter samen met de bloem en paprikapoeder in een keukenmachine en mix het tot een kruimig deeg. Voeg beetje bij beetje wat van het lauwwarme melk toe totdat het 1 samenhangende deegbal wordt.

Bestrooi de werkblad met wat bloem, voeg wat zout toe aan het deeg en kneed het deeg verder met de handen.

Maak een bol, wikkel het deeg in wat huishoudfolie en laat het voor 25 minuten rusten.
Strooi wat bloem op je werkblad rol het deeg uit met een deegroller tot een grote rechthoekige lap deeg van 1 mm dik.

Leg een schoteltje op het deeg, grootte is naar eigen smaak, en maak met behulp van een mesje mooie rondjes van het deeg.

Schep op ieder rondje ongeveer 2 eetlepels vulling aan de linkerkant, vouw de rechterkant eroverheen en vouw de randen dicht met een draaibeweging, de empanadas moeten goed gesloten zijn zodat de vulling er niet uit kan lopen tijdens het bakken. Wat helpt is met een natte vork dicht drukken.

Leg alle empanadas op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met het los geklopte eigeel met melk en bak ze voor 25 minuten in de oven op 200 graden boven en onder warmte goud bruin.

Laat ze 5 minuten afkoelen zodra ze uit de oven komen.

 

Cherry tomaten salsa


Ingrediënten
250 g rijpe oranje cherry tomaatjes
1 kleine rode ui
1 teen knoflook
10 g koriander of platte peterselie
1 rode peper, zaadlijsten eruit en fijn gehakt
2 eetl. limoensap
2 eetl. extra vergine olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding
Halveer de cherry tomaten. Snipper de ui en hak de korianderblaadjes fijn.

Hak ook de peper fijn, naar wens met of zonder zaden afhankelijk van hoe pittig je het wilt.

Meng in een kom de tomaten, ui, koriander en peper met de knoflook, limoensap en olijfolie.

Breng het op smaak met zout en peper en laat bij voorkeur een uurtje afgedekt in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Lekker met de zoete aardappel empenadas.

 

Mocktail

Ingrediënten
200 ml cranberrysap
150 ml ananassap
1 mango, pit eruit en fijngehakt
6 stuks aardbeien
Crushed ijs

Bereiding

Doe de cranberrysap,ananassap, mango en aardbeien in een maatbeker. Maak met een staafmixer alles fijn en gemixt.

Vul 2 a 3 glazen met crushed ijs en vul de glazen lekker vol.

Mocht je wat prik in de moctail willen, vul de glazen tot de helft en vul aan met prik water.