Vegan chocolademousse

Jigal maakt een lekkere vegan chocolademousse om het weekend goed mee in te gaan!

Ingrediënten
Voor de mousse
150 ml aquafaba (uitlekvocht van een blik kikkererwten)
½ theel. wijnsteen (cream of tartar), optioneel
200 g witte chocolade
150 ml kokoscrème
130 g medjouldadels
rasp van 1 biologische perssinaasappel
1 eetl. oranjebloesemwater

Voor de saus
250 g frambozen, diepvries
sap van 1 perssinaasappel, 75 ml
75 g geleisuiker

Voor de garnering
50 g rauwe pistache, gepeld en ongezouten
Rozenblaadjes


Bereiding

Klop de aquafaba en wijnsteen met een krachtige elektrische mixer op zijn hoogste stand in ongeveer 10 minuten tot een dik, stevig schuim.

Hak ondertussen de chocolade fijn en laat au bain-marie smelten. Pas op dat er geen water bij de chocolade komt. Roer af en toe met een pannenlikker om het smelten te bevorderen. Blijf erbij, als het te lang duurt droogt de chocolade uit. Meng de kokoscrème door de gesmolten chocolade. Er ontstaat een boterachtige substantie.

Ontpit de dadels, snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en doe in de keukenmachine. Voeg de sinaasappelrasp, het oranjebloesemwater, de hete chocoladecrème en een snuf zout toe en mix zo glad mogelijk. Doe in een grote kom en spatel de opgeklopte aquafaba er voorzichtig doorheen. Schik niet van het volumeverlies. Schenk de mousse in glazen en laat afgedekt minstens 2 uur opstijven in de ijskast.

Breng voor de saus de frambozen, het sinaasappelsap en 100 milliliter water in een gesloten steelpan aan de kook. Draai het vuur naar zijn laagste stand en laat 5 minuten pruttelen totdat de frambozen in de saus zijn opgelost. Blijf erbij, want als het te hard gaat kookt de saus over. Wrijf de saus met de bolle kant van een lepel door een fijne zeef. Na enkele minuten blijft slechts een dikke drab over. Schenk het gefilterde sap terug in de pan en verhit met de suiker. Zet het vuur uit zodra de suiker is opgelost. Laat afkoelen en bewaar in een klein flesje of (jam)potje in de ijskast.

Rooster de pistache in een koekenpan of in de oven op 170 graden totdat de noten licht kleuren. Laat afkoelen en hak grof.

Haal de mousse kort voor serveren uit de ijskast. Schenk er wat siroop overheen en garneer met pistache en rozenblaadjes. Laat de mousse niet op kamertemperatuur komen, want dan wordt hij slap.