Rabarbersiroop en rabarberjam

Vandaag krijgen we weer een lekker recept van onze culinair redacteur Bibi voor Moederdag. Het mooie roze ingrediënt staat in het zonnetje, rabarber!

Ingrediënten

250 g rabarber, in kleine stukken
200 g water
sap van 1 citroen
1 steranijs
50 g geleisuiker
¼ theel. vanille-extract
2 eetl. chiazaad

Extra nodig
Glazen fles (250 ml)
Glazen jampot (200 ml)

Bereiding

Breng de rabarber, het water, het sap van de citroen, de steranijs en de suiker in een grote steelpan op laag vuur aan de kook. Laat het rabarbermengsel een halfuur inkoken tot moes.

Steriliseer intussen een schone siroopfles en jampot. Leg ze in een grote en diepe pan met de opening naar boven. Giet warm water in de pan tot de potten onderstaan. Breng het water aan de kook en laat 15 minuten koken. Draai het vuur uit en laat de potten in de pan staat tot het water gestopt is met koken. Leg een theedoek klaar en haal de potten er met behulp van een tang uit. Leg de flessen en potten ondersteboven op een theedoek. Je kunt de potten nu een uur gebruiken. Daarna zul je ze weer opnieuw moeten steriliseren. Leg de deksel van de jampotten vlak voor het vullen van de potten in een diep bord en overgiet de deksel met kokend water. Dat gaat het beste met een waterkoker.

Ga nu verder met de rabarber. Zeef de rabarbermoes boven een schone steelpan tot de pan gevuld is met een prachtige, roze siroop. Laat de siroop nog 15 minuten doorkoken op middelhoog vuur en schenk de siroop daarna in de gesteriliseerde fles.

 Doe de overgebleven rabarbermoes ook weer in een schone steelpan en verwarm op laag vuur. Voeg de vanille-extract en het chiazaad toe en laat even doorkoken tot er een dikke, jamachtige structuur ontstaat. Schep de warme jam in een schone jampot en draai de schone deksel erop. De siroop en jam zijn door het steriliseren nu lang houdbaar, maar ze zijn vast sneller op!