Cheat babka met hazelnootpasta en crumble

Je laatste kans voor een mooi culinair cadeau voor Moederdag! Culinair redacteur Bibi laat zien hoe je de lekkerste hazelnootpasta voor in een potje maakt!

Ingrediënten

Voor een potje van 200 ml
125 g hazelnoten
50 g witte chocolade, gesmolten
Snufje zout

Extra nodig
Glazen jampot

Bereiding

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren.

Smelt de witte chocolade au-bain marie.

Verdeel de pistachenoten in een hakmolen van de staafmixer en maal fijn. Voeg hier de gesmolten chocolade aan toe. Maal net zolang fijn tot je een fijne, romige pasta krijgt. Dit duurt zo’n 5 tot 10 minuten. Heb geduld, het komt goed. Echt.

Verdeel de pasta in een jampotje. De pasta is zo’n 2 weken goed.

Babka

Ingrediënten

Croissantdeeg extra large
Hazelnootpasta (recept, of zelf kopen)
50 g pure chocolade druppels, of grofgehakte pure chocolade
Beetje melk
1 ei

Voor de crumble
50 g bloem
25 g suiker
25 g koude boter, in kleine blokjes
25 g hazelnoten, grofgehakt
25 g pure chocolade druppels, of grofgehakte pure chocolade

Extra nodig
bakblik van 25 cm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verdeel wat bloem op het aanrecht en rol het croissantdeeg in zijn geheel uit. Snijd precies halverwege doormidden en maak ze in de lengte aan elkaar vast. Druk alle gaatjes dicht en maak, met behulp van een deegroller, de deegplak wat platter, langer en breder. Besmeer het deegvlak rijkelijk met de hazelnootpasta en strooi daar de pure chocolade overheen. Rol het deegvlak op tot een dikke stengel en duw deze iets in elkaar, zodat de stengel wat kleiner en dikker wordt. Snijd vervolgens met een scherp mes de rol open in de lengte. Vlecht de twee lengtes aan elkaar en knijp de uiteinden goed dicht met je handen.

Til de babka voorzichtig op, duw een beetje in elkaar en leg deze in een met bakpapier bekleed en ingevet bakblik.

Maak nu de streusel. Meng de ingrediënten door elkaar en knijp met je handen de boter fijn in nog kleinere stukken. Je moet een droog, kruimig deegje krijgen.

Klop het ei los en meng met een beetje melk. Besmeer de babka met het mengsel.

Verdeel hier de crumble overheen.

Bak de babka in 30 minuten goudbruin en gaar.