Croque madame

Niks gaat boven een tosti die gemaakt is met veel liefde. Daarom maakt London vandaag een lekkere croque madame voor alle moeders!

Ingrediënten

8 sneden boerenbrood, eventueel volkoren met noten
150 g gruyère, geraspt
4 grote plakken rauwe ham
4 eieren
dijon mosterd
boter
versgemalen zwarte peper

Bereiding

Verwarm de ovengrill voor op 180 °C.

Bestrijk 4 sneetjes brood dun met mosterd.

Strooi de helft van de gruyère erover en beleg ze met de ham. Leg de overige sneetjes brood erop. Bestrijk de buitenkanten van het brood licht met boter.
Verhit een grillpan of contactgrill en wacht tot deze goed heet is. Bak 2 tosti’s tegelijk in ca. 4 minuten per kant goudbruin en knapperig.

Als je een contactgrill gebruikt, is de helft van de tijd uiteraard voldoende.
Verdeel de rest van de kaas bovenop de tosti’s en leg ze op een bakplaat onder de ovengrill tot de kaas gesmolten is en een beetje kleurt.

Verhit ondertussen in de koekenpan een beetje boter en bak hierin in één keer 4 spiegeleitjes in 2 tot 4 minuten.

Neem de tosti’s uit de oven en leg op elke tosti een eitje.

Maal er nog wat peper over en serveer direct.

Sambal bechamel saus

Ingrediënten

50 g boter
50 g bloem
500 ml volle melk
80 g sambal oelek
zwarte peper en zout

Bereiding

Doe de boter in een pannetje en smelt deze. Roer de bloem er door en bak de roux een paar minuten tot deze gaar begint te worden en het structuur krijgt van zand.

Giet dan beetje bij beetje de melk er bij en blijf roeren met een garde. Laat de saus iets indikken. Is de saus nog iets dun, laat hem dan iets langer op het vuur staan. Is hij juist te dik, voeg dan een beetje melk toe.

Doe vervolgens de sambal er bij en mix goed met de bechamelsaus. Laat het nog 2 minuten al roerend op vuur sudderen. Breng de bechamelsaus op smaak met een snufje peper en zout.

Tip!
voeg een beetje geraspte kaas toe aan de saus en je hebt een lekkere kaassaus met pit.