Indiase hartige poffertjes en Indiase vla uit 'De Bijbel van de Indiase Keuken'

We gaan aan de slag met een verrukkelijk recept uit het kookboek 'De Bijbel van de Indiase Keuken' van Paulami Joshi!

HARTIGE POFFERTJES/ KUZHI PANIYARAM

Ingrediënten

4 eetl. zonnebloemolie
½ theel. zwart mosterdzaad
1 ui, fijngehakt
1 groene rawit-pepertjes, fijngehakt
1 wortel, geraspt
5 g koriander, fijngehakt
1 theel. zout
500 g crêpebeslag

Benodigdheden
rasp
poffertjespan
keukenkwast

Bereiding

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit het mosterdzaad. Voeg na 1 minuut de ui, het rawit-pepertje en de wortel toe en bak al omscheppend 5 minuten.

Meng in een ruime kom met de koriander, het zout en het crêpebeslag.

Verhit de poffertjespan op middelhoog vuur. Kwast de holtes in met wat olie en vul iedere holte voor driekwart met beslag. Draai wanneer er aan de bovenkant belletjes ontstaan de poffertjes met behulp van een vork om. Bak ze nog 3 minuten op de andere zijde en neem ze dan met een vork uit de pan. Herhaal met het overige beslag, vergeet de pan niet opnieuw in te kwasten met wat olie.

Serveer warm.  

INDIASE VLA / RABRI

Ingrediënten

6 groene kardemompeulen
500 ml volle melk
200 ml gecondenseerde melk
15 saffraandraadjes
3 eetl. pistachenoten (gebrand), grof gehakt
3 eetl. amandelen (gebrand), grof gehakt

Benodigdheden
Vijzel

Bereiding

Kneus de kardemompeulen in de vijzel, verwijder de vliesjes en maal de zaadjes fijn.

Breng de melk in een steelpan op middelhoog vuur tegen de kook aan. Zet het vuur lager en kook de melk al roerend 15 minuten. Voeg dan de gecondenseerde melk toe, roer goed door en kook nog 15 minuten.

Neem van het vuur en roer de gemalen kardemom, saffraan, pistachenoten en de amandelen erdoor. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en serveer.  

CRÊPEBESLAG/ IDLI DOSA BATTER

Ingrediënten

90 g witte splitlinzen, urad dal
¼ theel. fenegriekzaad
370 g kortkorrelige rijst, bij voorkeur  sona masuri of idli-rijst
2 eetl. rijstvlokken, poha
1 theel. Himalayazout

Benodigdheden
Keukenmachine

Bereiding

Spoel de linzen met ruim water tot het water helder is. Doe de linzen met het fenegriekzaad in een kom, voeg 240 milliliter water toe en laat minimaal 4 uur afgedekt weken. Giet af en bewaar 60 milliliter van het weekvocht.

Spoel de rijst en de rijstvlokken met ruim water tot het water helder is. Doe het rijstmengsel in een kom, voeg 480 milliliter water toe en laat minimaal 4 uur afgedekt weken. Giet af en bewaar 60 milliliter van het weekvocht.

Maal de linzen in de keukenmachine met 2 eetlepels weekvocht tot een glad en enigszins plakkerig beslag. Zet opzij.

Maal in de keukenmachine de helft van het rijstmengsel met 3 eetlepels weekvocht tot een glad beslag. Meng dit beslag door het linzenbeslag. Herhaal deze stap met de rest van de rijst en 3 eetlepels weekvocht en meng dit ook door het andere beslag.

Voeg het zout toe en kneed het beslag met de hand kort door.

Bestel het boek 'De Bijbel van de Indiase Keuken' hier!