Focaccia

Een Italiaans brood met een vleugje Tel Aviv. Kan niet anders dan dat Jigal in de keuken staat!

Ingrediënten

1 zakje instant gist, 7 g
2 theel. kristalsuiker
500 g tarwebloem, liefst van bakkerskwaliteit, bij de bakkerswinkel te koop als T65
1½ theel. zout
extra vergine olijfolie
12 grote groene pitloze olijven, gehalveerd
75 g halfgedroogde tomaatjes, gehalveerd
1 teen knoflook, fijngehakt
1½ eetl. za’atar

Bereiding 

Los het gist op in 375 ml handwarm kraanwater, niet heter dan lichaamstemperatuur. Roer de suiker erdoor en laat 5 minuten staan totdat zich een schuimkraag gevormd heeft.

Doe de tarwebloem en het zout in een grote, wijde kom. Schenk het gistmengsel en 2 eetlepels olijfolie erbij en roer met een stevige pannenlikker of een houten spatel in 1-2 minuten tot een egale deegmassa. Dek de kom af met vershoudfolie en zet 30 minuten weg op een warme plek. 

Vet je handen in met olijfolie. Maak het deeg aan de rand van de kom los en pak vast met twee handen. Trek het ongeveer 30 centimeter omhoog zonder dat het scheurt en vouw weer dicht. Mocht je gezelschap hebben, dan is het handig als iemand de kom op zijn plek houdt. Draai de kom steeds een kwartslag en trek en vouw het deeg nog drie keer op dezelfde wijze omhoog en weer dicht. Dek de kom af en laat weer 30 minuten rusten. 

Pas de trek-en-vouw-methode nog twee keer toe en laat het deeg in de tussentijd nog één keer 30 minuten rusten.

Bekleed een ovenschaal met een vel bakpapier. Idealiter is die net iets groter is dan 20x30 cm, bijvoorbeeld 23x31 cm. Nog groter kan ook, dan wordt de focaccia alleen wat minder hoog. Knip het bakpapier niet bij, zodat je de focaccia straks gemakkelijk aan het papier uit de schaal kunt tillen. Smeer het bakpapier in met olijfolie en verdeel het deeg er zo goed mogelijk over. Dek de schaal af en laat nog eens 30-40 minuten rusten op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 200°C .

Meng de knoflook, za’atar en 50 milliliter olijfolie in een bakje.

Maak je handen nat onder de kraan en druk met je vingers gaatjes in het deeg. Verdeel de olijven en tomaatjes over het deeg, besprenkel met het oliemengsel en bestrooi met een royale snuf grof zout.

Bak de focaccia in 20-25 minuten lichtgoudbruin in de oven. Besprenkel de hete foccacia met olijfolie en leg op een rooster om af te koelen.