Silken Tofu en Banh mi

Vandaag staat tofu op het menu. London heeft de laatste tijd heel veel vragen van jullie gekregen over wat je kunt doen met tofu. Hoe maak je iets lekkers met dit ingrediënt, want van zichzelf heeft het weinig smaak. Hij heeft twee heerlijke recepten uitgekozen, die ook nog eens makkelijk te bereiden zijn.

Voor de Silken Tofu met Rijst

Ingrediënten:

  • 3 tenen knoflook (fijngesneden) 
  • 4 eetl. plantaardige olie
  • 1 stuk (fijnsneden) verse gember 
  • 1 eetl. sojasaus
  • 1 eetl. oestersaus
  • 1 eetl. zwarte bonensaus
  • 250 ml bouillon, kip of groenten
  • 2 eetl. rijstwijn
  • 2 à 3 theel. suiker
  • 1,5 eetl. maïzena
  • 300 g zijden tofu
  • 1 eetl. zout 
  • 2 bosuien
  • 2 stuks shanghai paksoi
  • 2 eetl. sesamolie

Bereiding:  
Laat de zijden tofu goed uitlekken en snijd in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Breng ondertussen een pan met 1,5 liter water en de eetlepel zout aan de kook. Doe het vuur uit wanneer het kookt.  

Voeg met liefde de blokjes tofu toe aan de pan, doe de deksel erop en laat zo 6 minuten staan. Op deze manier breng je de tofu lekker op smaak en wordt de tofu iets steviger. Verwarm in een pan of beter wokpan de olie en fruit de knoflook en de gember 2 minuten aan.  

Voeg vervolgens de sojasaus, oestersaus, zwarte bonensaus, rijstwijn en de suiker toe. Breng aan de kook. Voeg hete bouillon toe en meng alles goed en breng weer aan de kook.  

Laat de saus 5 minuten pruttelen. Snijd intussen de bosui alvast in rag fijne ringen en leg even apart. Schep de tofu voorzichtig uit het gezouten water in de saus. Meng het geheel door een aantal keer heel voorzichtig om scheppen. Doe de mapo tofu eventueel in een schaal. Druppel de sesamolie over de mapo tofu en maak het geheel af met de fijngesneden bosui. Serveer de mapo tofu direct.  

Goeie tip! Serveer met rijst.    

Voor de Banh Mi met Tofu

Ingrediënten: 

  • 1 blok tofu (325 g, uitlekgewicht) 
  • ½ komkommer, in schijfjes  
  • 150 g peen julienne  
  • 100 ml sushiazijn  
  • 1 eetl. suiker 
  • 2 theel. honing 
  • 2 theel. sojasaus 
  • ½ theel. sesamolie  
  • 1 teen knoflook, fijngehakt 
  • ½ theel. chilivlokken 
  • sap van ½ limoen  
  • 2 eetl. maïzena    
  • 1 stokbrood, in vieren  
  • 4 eetl. vegan mayonaise  
  • 4 bladeren little gem 
  • handje koriander
  • 1 verse jalapeno, in ringen    

Bereiding:
Lek de tofu uit en wikkel het in een theedoek. Leg hier iets zwaars op, bijvoorbeeld een vijzel of een pan met water. Laat de tofu een uur uitlekken. Maak intussen de zoetzure groenten door de komkommer en peen julienne in een bak te leggen met 100 ml sushiazijn en 100 ml water en voeg dan de suiker toe, breng op smaak met peper en zout.  

Meng alle ingrediënten voor de saus in een bakje en zet apart. Snijd de tofu doormidden als een sandwich en snijd vervolgens in plakken. Wentel de plakken door 2 eetlepels maïzena en breng op smaak met peper en zout. Bak de tofu aan alle kanten knapperig in een koekenpan met neutrale olie. Voeg als laatste de saus toe en laat de saus coaten aan de tofu. 

Maak nu de banh mi. Snijd het stokbrood open en besmeer met vegan mayonaise, beleg met de little gem, wat zoetzure groenten en de tofu. Maak af met de koriander en ringetjes jalapeno.        

Ontdek meer lekkere recepten