Recepten

Tagliatelle met Kikkererwten en Amaretti

Vandaag bij ons in de studio: moeder en dochter Lucrees en Marietje. Zij maken 2 gerechten uit hun boek "Het Kikkererwtenkookboek."

Voor de Kikkererwten met tagliatelle

Bereidingstijd: 90 minuten
Voor 4 personen

  • 200 gr gedroogde kikkererwten, gekweekt (ca. 500 gr gare erwten)
  • 1 laurierblad
  • 3 tomaten
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 wortel, in kleine stukjes
  • 1 stengel bleekselderij, in smalle boogjes
  • Zout en versgemalen peper
  • 300 gr verse tagliatelle
  • Olijfolie
  • 4 el gehakte peterselie

Kook de kikkererwten in ruim water met het laurierblad. Ontvel ondertussen de tomaten door ze kruislings in te snijden en een minuut in kokend water onder te dompelen. Laat ze even schrikken en pel ze dan. Haal het vocht en de pitjes eruit en snijd ze in kleine stukjes. Giet, wanneer de kikkererwten gaar zijn, een groot deel van het water af en bewaar het vocht. Voeg de knoflook, ui, wortel, tomaat en bleekselderij toe aan de kikkererwten. Doe er een schepje zout bij en zoveel water dat alles krap onder staat. Kook alles een half uur op laag vuur. Houd de pan goed in de gaten en zorg dat er een dikke saus ontstaat; voeg eventueel nog wat water toe. Breng op smaak met zout en peper.

Zet een pan met gezouten water op het vuur en kook de helft van de pasta daarin gaar. Breek de andere helft van de pasta in korte stukjes en bak die in een goede laag olijfolie in een pan met een dikke bodem. Roer continu totdat de pasta opzwelt en lichtbruin wordt; dat duurt een paar minuten.

Roer de gekookte pasta met de peterselie door de kikkererwtensaus en schep daarop de gebakken pasta. Serveer direct, want de gebakken pasta wordt snel zacht. Bestrooi met peterselie.   

 

Voor de Amaretti

Bereidingstijd: 30 minuten
Voor ongeveer 25 koekjes

  • Bloem of neutrale olie
  • 75 ml aquafaba
  • 150 gr fijne suiker
  • 300 gr amandelmeel
  • ½ tl bakpoeder
  • Snuf zout
  • Bitter amandel extract (eventueel)
  • Poedersuiker

Verwarm de oven voor op 170 graden. Leg een bakpapier op een bakplaat en bestrooi deze licht met bloem of vet hem licht met olie in. Klop met een elektrische mixer de aquafaba op totdat het mooi stijf is geworden. Mix dan de suiker er lepel voor lepel doorheen. Vermeng het amandelmeel met het bakpoeder en het zout en vermeng het goed met de aquafaba en het eventuele bittere amandel extract. Alles zal wat inzakken, maar dat is niet erg. Het is een tamelijk klef deeg. Wanneer het deeg nog iets te nat is, dat wil zeggen wanneer er geen balletjes van gerold kunnen worden, kan er eventueel een klein beetje bloem (of amandelmeel) doorheen worden geroerd. Rol er ballen van en leg die op het bakpapier op de bakplaat. Bestrooi ze met poedersuiker en bak ze ongeveer twintig minuten in de oven. Ze mogen dan iets donkerder van kleur zijn, maar moeten beslist niet bruin worden. Laat ze afkoelen op een rekje. In een trommeltje bewaard zijn ze waarschijnlijk lang houdbaar, maar dat stadium hebben wij nog nooit bereikt.

Klik hier om het boek te bekijken.