Recepten

Baka Bana & Tostones

London en Bibi nemen vandaag weer de proef op de som! Ze laten je zien wat voor lekkere gerechten je met de bakbanaan kunt maken.

Baka bana met pindasaus

3 a 4 pers

Ingrediënten:

50 g bloem
Snufje zout
1/2 theel. bakpoeder
1 dl water
2 rijpe bakbananen
0,5 liter zonnebloemolie

Bereiding:

Meng bloem met het zout en de bakpoeder. Maak een kuiltje in het midden en al roerend voeg je geleidelijk het water toe. Het eindresultaat moet een mooi glad beslag zijn.

Schil de rijpe bak bananen en snijd in de lengte of schuin in plakken van 1,5 cm.

Laat de zonnebloemolie goed heet worden. Liefs in een gietijzer pan. Vervolgens de gesneden plakken banaan één voor één onder dompelen in het beslag en lekker goudbruin frituren. Laat de gebakken bak banaan op keukenrol uitlekken. Serveer met pindasaus of poedersuiker.

Voor de pindasaus:

  • 240 g ongezouten pinda’s
  • 5 teentjes knoflook grof gesneden
  • 1 rode peper grof gesneden
  • 3 centimeter verse gember geschild en grofgesneden
  • 2 sjalot geschild en grof gesneden
  • 1 eetl. sambal badjak
  • 5 eetl. ketjap manis
  • 2 eetl. bruine palmsuiker
  • 200 ml warm water of groentebouillon
  • versgemalen zwarte peper en zout naar smaak

 

 

Op dinsdag 28 september geven wij een gratis kookworkshop!

Wil jij makkelijke en gezonde recepten leren maken met behulp van de Airfryer? Wil jij kans maken om een Philips Airfryer XXL te winnen?

Meld je dan hier aan.

 

 

Bereiding:

Meng in een keukenmachine de pinda's met de knoflook, rode peper, gember, sjalot, palmsuiker en ketjap manis tot een smeuïge substantie.

Vries de helft van de boemboe in mocht je het teveel vinden. Meng de andere helft met warm water of groentebouillon tot je de dikte van de pindasaus hebt, die jij lekker vindt.

Verwarm dit even kort op het vuur breng op smaak met zwarte peper en zout.

Tip: Je kunt ook eventueel de pinda boemboe kort bakken in een koekenpan en dan het vocht toevoegen. Hierdoor krijg een rooster/gebakken smaak.  

 

Tostones (dubbelgebakken bakbanaan) met guacamole

Ingrediënten:

  • 2 groene (onrijpe) bakbananen
  • Zonnebloemolie
  • Grof zout

Voor de guacamole:

  • 2 eetrijpe avocado's
  • 1 eetl. Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • cherrytomaatjes, een stuk of 10, in kwarten
  • 1 theel. gerookt paprikapoeder
  • 1 theel. chilivlokken
  • ½ sap van een limoen

Bereiding:

Snijd eerst de uiteinden van de banaan eraf. Snijd van boven naar beneden in. Doe dit nog 3 keer op andere plekken op de banaan. Steek je vingers ertussen en zo haal je heel makkelijk de schil eraf. Snijd in dikke, schuine stukken.

Bak vervolgens de stukken banaan aan beiden kanten goudbruin in een koekenpan met een laagje olie. Haal de banaan uit de pan en druk de stukken plat met behulp van de schil van de banaan en je handpalm, of als dat niet lukt, met wat bakpapier en een glas of koekenpan. Bak de geplette stukken banaan nogmaals in dezelfde olie, tot ze super knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met grof zout.

Prak de avocado’s fijn in een vijzel met een stamper, of in een bakje met een vork, en voeg daar de yoghurt en knoflook aan toe. Meng door elkaar. Voeg de tomaatjes toe, de specerijen, peper en zout en maak af met het sap van een halve limoen. Serveer met nog wat extra gerookt paprikapoeder en zout. Dip de tostones in de guacamole.