Recepten

Rijstsalade met ingelegde citroen en gekonfijte citroen met boerenkool en chorizo

Wat kun je met gekonfijte citroen? London en Bibi nemen vandaag weer de proef op de som.

Rijstsalade met gekonfijte citroen en kip

Ingrediënten:
4 a 6 personen    

  • 300 g zilvervlies rijst  
  • 1 blik linzen van 400 g, afgespoeld en uitgelekt  
  • 280 g zwarte pitloze olijven, gehalveerd (kalamata olijven)  
  • 5 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden  
  • 200 g gedroogde abrikozen, in reepjes  
  • ½ bosje verse koriander, grof gehakt  
  • ¼ bosje verse bladpeterselie, grof gehakt 
  • 3 ingelegde citroenen, pitjes verwijderen en in kleine blokjes snijden  
  • 80 g geroosterde pistachenoten 
  • 1 volle eetl. sumak  
  • eventueel sap van 1 limoen naar smaak  
  • 4 eetl. vloeibare honing  
  • flinke scheut olijfolie (extra vergine)  
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper naar smaak  

Bereiding:

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat de rijst lekker uitstomen en afkoelen.

Meng rijst met de overige ingrediënten, mix alles met liefde goed door de rijst.

Tip: Eet dit gerecht koud met gerookte zalm of makreel.

Je kunt ervoor kiezen om de rijst warm te eten, mix de overige ingrediënten door de rijst als die nog warm is. Heel lekker met stukje gebakken witvis of uit de oven geroosterde kippenpootjes.

 

Boerenkool met gekonfijte citroen en chorizo 

Ingrediënten:

  • 150 g chorizo, in kleine blokjes
  • 3 knoflooktenen, dungesneden
  • ½ theel. gerookte paprikapoeder
  • 600 g cavolo nero of boerenkool
  • 2 kleine gekonfijte citroenen, pitten verwijderd, schil en vruchtvlees grofgehakt
  • 1 theel. citroensap
  • 100 g sour cream  

Bereiding:  

Verwarm de olie in een pan, waar een deksel op past. Voeg de chorizo toe en bak 3-4 minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee tot deze lichtbruin kleurt. Voeg de paprika toe en schep met een schuimspaan de chorizo en knoflook in een kleine kom. Voeg de cavolo nero toe aan de pan, in drie of vier porties. Voeg, als alles is toegevoegd, 2 eetlepels water, ¼ theelepel zout en zwarte peper toe. Kook afgedekt gedurende 3 minuten. Roer af en toe om zodat alle bladeren slinken. Verwijder de deksel en bak nog 5-6 minuten, al roerend, totdat het vocht is verdampt en de bladeren gaar zijn en beginnen te bruinen. Ze mogen nog een lichte bite hebben. Voeg de chorizo en knoflook weer terug samen met de gekonfijte citroen en het citroensap. Roer door, haal van het vuur en voeg de sour cream toe. Meng door elkaar en serveer als bijgerecht.  

 

Om naar het recept van Ottolenghi te gaan klik hier.