Recepten

Wienerschnitzel met gekookte aardappelen en sperzieboontjes 

Een heerlijk Hollands AVG'tje op deze donderdag!

Wienerschnitzel met sperziebonen

Ingrediënten:

  • 4 kalfsschnitzels , 150 gram per stuk
  • 3 à 4 eieren
  • 250 gram bloem
  • 300 gram paneermeel of panko
  • 2 eetl. roomboter
  • 6 eetl. zonnebloemolie
  • zout en zwarte peper uit de molen
  • citroen
  • 500 gram sperziebonen
  • 1 kleine ui
  • klontje roomboter om te bakken
  • nootmuskaat 

Bereiding:

Leg de stukken kalfsvlees tussen twee vellen plastic folie of bakpapier en sla plat met de gladde kant van een steelpan.

Pak drie diepe schaaltjes of borden. Doe in het eerste bord het paneermeel of panko, in het tweede bord de bloem en het derde bord doe je de geklutste eieren.

Breng vlees op smaak met zout en peper. Voor het paneren is het belangrijk is dat je met twee handen werkt. Eentje voor de droge en eentje voor de natte ingrediënten, anders wordt het een kliederboel.

Werk schnitzel voor schnitzel. Pak de eerste en haal door de bloem, klop het overtollige eraf. Haal de schnitzel daarna door het eimengsel en tot slot door de paneermeel of panko. Zorg dat alle kanten goed bedekt zijn. Druk het paneermeel/panko eventueel nog een beetje aan.

Verhit de boter en olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Een combinatie van beide is meer smaak, en boter verbrandt snel. Door olie toe te voegen kun je het hoger verhitten. Bak de schnitzels om en om goudbruin, krokant en gaar (+/- 2 à 3 minuten per kant). Laat ze daarna even uitlekken op een bord met keukenpapier.

Snijd de citroen in partjes en maak de sperziebonen schoon en breek ze doormidden. Kook ze in een beetje water of met wat groentebouillon ongeveer 8 à 10 minuten beetgaar. Snipper de ui, verwarm een koekenpan en voeg daar wat olie en een klontje boter toe en bak de ui glazig. Voeg de gekookte boontjes toe en bak deze even mee. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat naar smaak. 

Gekookte aardappelen

Ingrediënten:

  • 800 g aardappelen, kruimige zoals Melody
  • snufje zeezout
  • ¼ bos verse platte peterselie (optioneel)

Bereiding:

Zet een pan met koud water klaar en schil de aardappelen met schilmesje of dunschiller, doe ze meteen in koud water. Snijd de aardappels desgewenst door de helft of in kleinere stukken zodat het sneller gaar is en spoel ze af tot er geen zetmeel meer uit komt en zet vervolgens op het met koud water.

Voeg een snuf zout toe. Kook de aardappelen ongeveer 15 à 20 minuten met deksel op de pan. Check met een vork of ze gaar zijn. Prik je makkelijk in de aardappel? Dan zijn de aardappels gaar.

Giet af en laat ze even uitstomen zodat al het water verdampt. Je kan de aardappelen afgarneren met wat gehakte peterselie en serveer uiteraard met de sperziebonen en Wienerschnitzel, vergeet de partjes citroen niet.

Tip: heerlijk met appelmoes!