Recepten

Brownies met 3 lagen

Ga het weekend goed van start met deze overheerlijke, smeuïge brownies van Nadiya Hussain.

Voor 18 brownies

Voorbereiding: 40 minuten, plus een nacht koelen
Baktijd: 55 minuten, bewaar ze maximaal 3-4 dagen in de koelkast  

Brownie basis

  • 250 gram zachte boter, plus extra om in te vetten
  • 250 gram pure chocola
  • 4 middelgrote eieren
  • 280 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theel. oploskoffie gemengd met 2 theel. heet water
  • 120 gram bloem, gezeefd
  • 30 gram cacao, gezeefd
  • ½ theel. zout
  • 1 theel. bloem
  • 150 gram pure chocolate chips

Notenvulling

  • 1 blikje van 450 g dulce de leche
  • 200 gram gehakte gemengde noten of hazelnoten
  • ½ theel. zout  

Topping

  • 300 gram volvette zachte roomkaas
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 1 theel. amandelextract
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 eetl. bloem cacaopoeder om te strooien  

Bereiding 

Smelt de boter en chocola al roerend in een kleine pan, tot het mengsel vloeibaar is, en zet het apart om af te koelen.

Bekleed de bodem en randen van een brownieblik van 20x30x5 cm zodanig met bakpapier dat het 1 cm boven de rand uitsteekt en vet het papier licht in. Verhit de oven tot 180 °C (heteluchtoven 160/gasovenstand 4).

Doe de eieren, suiker en afgekoelde koffie in een grote mengkom en klop er een dik en luchtig mengsel van. Met een elektrische handmixer duurt dat ongeveer 5 minuten. (Je proeft de koffie zelf eigenlijk nauwelijks, maar hij vult de smaak van de cacao perfect aan.) Giet de afgekoelde gesmolten chocola erbij en klop tot er geen streepjes meer zichtbaar zijn. Voeg nu de gezeefde bloem, cacao en het zout toe en meng er een glanzend beslag van. Meng de theelepel bloem in een kom met de chocolate chips, alvorens ze door het beslag te roeren een handig trucje waardoor de stukjes chocola tijdens het bakken niet naar de bodem zakken. Giet het mengsel in het geprepareerde blik en strijk het oppervlak glad.

Bak de brownie 25 minuten. Rooster de nootjes intussen al roerend in een grote pan met antiaanbaklaag, tot ze diep goudbruin zijn. Doe de dulce de leche met de nootjes en het zout in een kom, roer goed en zet apart. 

Haal de gebakken brownie uit de oven en laat hem in het blik volledig afkoelen. Smeer het kleverige notenmengsel erop zodra hij afgekoeld is en zet het blik 30 minuten in de vriezer.

Zet de oven op 170 °C (heteluchtoven 150/gasovenstand 3½). Maak de cheesecaketopping door de roomkaas en suiker met het ei en amandelextract, de sinaasappelrasp en de bloem goed door elkaar te roeren. Smeer het mengsel in een egale laag op het notenmengsel en zet de brownie nog 30 minuten terug in de oven.

Laat de brownie, zodra de cheesecake in het midden gestold is, volledig afkoelen en zet hem een nacht in de koelkast. Geloof me, het is het wachten meer dan waard! Strooi de cacao erop, haal de brownie uit het blik en snijd hem in vierkantjes. Smullen maar!