Recepten

Pappardelle met zoetzure aubergine

Jigal staat weer bij ons in de keuken! Hij maakt pappardelle met zoetzure aubergine. Genieten!

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 3 aubergines (900 g)
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • Verse gember (stukje van 3 cm), geschild
  • Eenvoudige olijfolie
  • 50 ml rodewijnazijn
  • 1½ el bruine basterdsuiker
  • 1 blik gepelde tomaten (à 400 g)
  • 2 theel. tomatenpuree
  • 4 lente-uien, in ringen
  • 500 g pappardelle of een andere brede lintpasta
  • Klein plukje bladpeterselie, fijngehakt
  • Parmezaanse kaas (desgewenst)

Bereiding

Snijd de aubergines in grote stukken en doe in een ruime kom. Bestrooi met 1 volle eetlepel grof zout en hussel goed door elkaar. Zet minstens 30 minuten apart. 

Knijp zo veel mogelijk vocht uit de gezouten aubergineblokjes en dep ze zo droog mogelijk met flink wat keukenpapier.  

Verhit de zonnebloemolie in een grote soeppan. Laat de olie op frituurtemperatuur komen (een klein stukje brood moet gelijk gaan bruisen). Bak een derde van de aubergineblokjes in ongeveer 5 minuten goudbruin op hoog vuur. Schep de aubergineblokjes met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak hierna op dezelfde manier de tweede en derde batch. 

Hak de knoflook, chilipeper (inclusief pitten en zaadlijsten) en gember ragfijn met een scherp koksmes. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit op middelhoog vuur de knoflook, chili en gember. Voeg na 3 minuten de wijnazijn, suiker, gepelde tomaten en tomatenpuree toe. Prak met een pureestamper de tomaten fijn. Laat 5 minuten inkoken.  

Voeg de aubergine en lente-ui toe en breng verder op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Zet het vuur uit en laat de zoetzure aubergine met de deksel op de pan (enigszins) afkoelen terwijl je de pasta kookt. 

Breng een grote pan met flink gezouten water aan de kook en kook hierin de pasta beetgaar. Giet af, voeg toe aan de zoetzure aubergine en meng goed. Verdeel de pasta over 6 borden. Garneer met peterselie. Rasp aan tafel desgewenst nog wat Parmezaan over de pasta.